Yasmien Naciri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Yasmien Naciri (Mol, 9 december 1991)[1] is Belgisch ondernemer, marketing consultant, public speaker, auteur en columniste van Marokkaanse afkomst.[2] Sinds november 2016 is ze actief als columniste bij De Morgen [3] en schrijft ze voor Radio 1.

Biografie[bewerken]

Haar grootvader heeft zich in de jaren 60 gevestigd in Limburg om in de steenkoolmijnen te werken, waarna ze verhuisden naar het Kempische Mol. Ze studeerde Economie-Moderne Talen aan het Koninklijk Atheneum in Mol. Daarnaast volgde ze een opleiding aan de Academie voor Muziek & Woord. Naciri behaalde een bachelor Bedrijfsmanagement aan Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen en enkele jaren later een master Meertalige Professionele Communicatie aan de Universiteit Antwerpen.

Naciri verwierf bekendheid na verschillende uitzendingen over onderwijs, jeugdwerk, ondernemerschap en de samenleving bij Radio 1, MNM, De bende van Annemie[4] en vooral De Afspraak.[5] waar ze onder andere Tom van Grieken (partijvoorzitter Vlaams Belang) van antwoord diende nadat hij haar "een voorbeeld" noemde. De video werd ondertussen meer dan 200.000 maal bekeken.

Naast haar werk als marketing consultant, richtte Naciri in 2012 ook de hulporganisatie Amana vzw op die zowel in België als in Marokko actief is. Ze is ook oprichter en voorzitter van Fleks, een jeugdwerking in Antwerpen die jongeren stimuleert om te ondernemen in de brede zin van het woord.

In oktober 2016 startte ze als eerste hoofddoekdragende columniste bij een Vlaamse krant. En in 2018 werd er door haar inspanningen voor het eerst in België een anonieme Twittertrol veroordeeld.

Sinds 2018 is ze ook bestuurder bij Netwerk tegen Armoede.

Eind mei 2018 verscheen haar boek Wij nemen het heft in handen bij uitgeverij Polis (ISBN 9789463103466).