Echtenerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ychtenbrege)
Echtenerbrug
Ychtenbrêge
Echtenerbrogge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Echtenerbrug (Friesland)
Echtenerbrug
Situering
Provincie Friesland
Gemeente De Friese Meren
Coördinaten 52° 52′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,61[1] km²
- land 6,36[1] km²
- water 0,25[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
995[1]
(151 inw./km²)
Woningvoorraad 458 woningen[1]
Overig
Postcode 8539
Netnummer 0514
Woonplaatscode 2242
Belangrijke verkeersaders N924
Foto's
De Duimstraat (2008)
De Duimstraat (2008)
De Pier Christiaansloot (2008)
De Pier Christiaansloot (2008)
Monumentale boerderij aan het Krompad (2021)
Monumentale boerderij aan het Krompad (2021)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Echtenerbrug (Fries: Ychtenbrêge, [ixtn’brɛ:gə]?; Stellingwerfs: Echtenerbrogge) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Echterbrug ligt tussen Lemmer en Wolvega, naast Delfstrahuizen ten zuiden van het Tjeukemeer. Het dorp vormt samen met Delfstrahuizen een tweelingdorp.

Delfstrahuizen, Echtenerbrug en Echten hebben een gezamenlijke plaatselijk belangvereniging De Trije Doarpen. In 2023 telde Echtenerbrug 995 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de 17e eeuw ontstond bij de brug over de Pier Christiaansloot halverwege Echten en Delfstrahuizen een nederzetting. Deze plaats groeide uiteindelijk aan beide kanten van de brug en lag deels op het grondgebied van Delfstrahuizen, dat nota bene in een andere gemeente lag. In 1718 werd de plaats vermeld als Echterbrug, als brug bij Echten.

In de 19e eeuw groeide de plaats, maar de echte groei kwam begin twintigste eeuw. Doordat Echtenerbrug deels op het grondgebied van Delfstrahuizen lag, werden de twee plaatsen vaak als één beschouwd. In 1984 vond een grenscorrectie plaats, waardoor beide plaatsen in dezelfde gemeente, gemeente Lemsterland kwamen te liggen.

Sinds 2014 ligt Echtenerbrug in de gemeente De Friese Meren. Qua aantal inwoners is Echtenerbrug groter geworden dan Echten.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

In Echtenerbrug speelt toerisme een belangrijke rol. De Pier Christiaansloot die tussen Echtenerbrug en Delfstrahuizen door loopt is een belangrijk toeristisch vaarwater. Deze vormt de verbinding tussen de Kop van Overijssel en de Friese meren. In Echtenerbrug zijn meerdere jachthavens en campings.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Echtenerbrug organiseert elk jaar tijdens de zomermaanden de Dolle Brêgedagen. Op de donderdagavonden wordt er dan iets op of rond de brug en het water georganiseerd, zoals zakslaan, spijkerbroekhangen, kanoracen, live-muziek en veel meer. Ook wordt elk jaar bij Echtenerbrug de vijfde wedstrijd skûtsjesilen van de IFKS gehouden, met evenementen in het dorp, zoals een braderie, en muziek op en om het water. Al enige jaren wordt het watersportseizoen afgesloten met een vlootschouw.

In Echtenerbrug wordt jaarlijks in de tweede week van september de feestweek gehouden.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Echtenerbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.