Yellowknife Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yellowknife Airport
Gedeelte van het luchthavengebouw
IATA: YZF ICAO: CYZF
Algemene informatie
Opgericht 1944
Type publiek + militair
Eigenaar Regering van Northwest Territories
Plaats Yellowknife
Hoogte 206 m
Coördinaten 62° 28′ NB, 114° 26′ WL
Website Profiel
Locatie in Canada
Yellowknife Airport (Canada)
Yellowknife Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
15/33 2286 m asfalt
09/27 1524 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Yellowknife Airport is een luchthaven in de Canadese Northwest Territories, noordwestelijk van de hoofdstad Yellowknife. Ze wordt uitgebaat door de regering van de Northwest Territories. Ze wordt zowel gebruikt door de burgerluchtvaart als door het Canadese leger. Ze is van groot belang voor de verbinding met afgelegen plaatsen in de Northwest Territories en Nunavut.

Geschiedenis[1][bewerken | brontekst bewerken]

In 1944 legde Canadian Pacific Airlines een landingsbaan aan, die het begin van de luchthaven betekende. Het ministerie van transport van de Northwest Territories nam de uitbating over in 1946 en legde twee nieuwe landingsbanen in gravel aan. Vanaf 1954 werden ze verhard. In 1963 werd een moderne terminal gebouwd en in 1972 een nieuwe verkeerstoren. De terminal is nadien meermaals vergroot en vernieuwd.

Gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn geen internationale lijnvluchten op Yellowknife, enkel binnenlandse verbindingen. Geregelde vluchten worden uitgevoerd door First Air, Canadian North, Air Canada Jazz, WestJet, Buffalo Airways, Air Tindi en Northwestern Air Lease; daarnaast zijn er nog een aantal chartermaatschappijen gevestigd. In 2007 waren er 70.000 vliegbewegingen en 500.000 aankomende passagiers.[1]

Zie de categorie Yellowknife Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.