Yentl Schieman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yentl Schieman
Yentl Schieman bij de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 voor het lied 'Ik heb een man gekend' van muzikaal-absurdistisch cabaretduo Yentl en de Boer.
Yentl Schieman bij de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 voor het lied 'Ik heb een man gekend' van muzikaal-absurdistisch cabaretduo Yentl en de Boer.
Algemene informatie
Geboren Kruiningen, 22 mei 1986
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Actrice
Cabaretière
Bekend van Yentl en De Boer
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Kunst & Cultuur

Yentl Schieman (Kruiningen, 22 mei 1986) is een Nederlands actrice en cabaretière. Samen met Christine de Boer vormt ze het muzikale absurdistische cabaretduo 'Yentl en De Boer'.

Biografie[bewerken]

Schieman ruilde na 18 jaar het Zeeuwse dorp Kruiningen in voor Amsterdam voor een carrière in het theater. Ze besloot naar De Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie in Amsterdam te gaan, waar ze in 2009 afstudeerde. Met klasgenoot Christine de Boer richtte ze in 2012 het cabaretduo Yentl en de Boer op, waarmee ze in 2013 zowel de Wim Sonneveldprijs als de publieksprijs wonnen op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

In het theater was Schieman onder meer te zien in de muziektheatervoorstelling The Beatles – Here, There and Everywhere geregisseerd door Ruut Weissman, Asterdorp van het M-Lab en De Batavia van Hummelinck Stuurman. Naast haar maakprojecten met Christine de Boer speelde zij haar solo Omdat ik niet van Sprookjes hou onder regie van Niels van der Laan en maakte ze samen met Daan Colijn Oma voor productiehuis Bontehond. Op televisie was ze te zien in de series Seinpost en Amsterdam En Vele Anderen. Yentl Schieman maakt sinds 2014 deel uit van het singer-songwriters collectief Het Nieuwe Lied.

In september 2015 ging de film 'De Overkant' van Marnix Ruben in premiere, een verfilming van het gelijknamige korte verhaal van Freek de Jonge, waarin Schieman de vrouwelijke hoofdrol vertolkt.[1]

Tijdens het 18e editie van het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen neemt Schieman samen met Saskia Noort, Winnie Sorgdrager, André van Duren, Annelies Verbeke en Jaap Robben plaats in de vakjury onder leiding van voorzitter Adriaan van Dis.[2]

Prijzen[bewerken]

Voorganger:
Gerard van Maasakkers
Peer Wittenbols
en Mike Roelofs
voor Mijn Kind
Annie M.G. Schmidt-prijs
2014
voor Ik heb een man gekend
Opvolger:
Jan Rot
voor Stel dat het zou kunnen