Yi Jun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yi Jun
Yi Jun, Yi Sang-sol en Yi Wi-jong (1907)
Hangul 이준
Hanja 李儁
Herziene Romanisatie I Jun
McCune-Reischauer I Chun

Yi Jun, óók Yi Tjoune, (Boek-dzjung, 18 december 1859Den Haag, 14 juli 1907)[1] was een Koreaans rechter en diplomaat. Hij wordt zowel in Noord- als Zuid-Korea vereerd als nationale held.

Cenotaaf van Yi Jun in begraafplaats Nieuw Eykenduynen

Yi Jun (이준) /nl: Ie-dzjoen/ werd geboren in Boek-dzjung (북청) in de provincie Ham-kjungnamdo (함경남도) (tegenwoordig gelegen in Noord-Korea) en werkte later als rechter in Seoel. In 1907 werd hij met zijn landgenoten Yi Sang-sol en Yi Wi-jong door keizer Kho-dzjong (고종) naar Den Haag afgevaardigd om de Tweede Vredesconferentie van Den Haag bij te wonen. Hij had opdracht om mee te delen dat Korea een onafhankelijke staat was en dat de Japanse invasie onrechtmatig was. Het drietal reisde in twee maanden tijd via de Trans-Siberische spoorlijn naar Den Haag.

De Koreaanse delegatie was echter niet officieel uitgenodigd, hoewel Nederland dat aanvankelijk wel van plan was geweest. Japan wist de overige delegaties van de vredesconferentie ervan te overtuigen dat Korea daarom niet mocht deelnemen. Enkele dagen nadat Yi Jun tegen deze gang van zaken had geprotesteerd, werd hij dood aangetroffen op zijn kamer in Hotel De Jong aan de Haagse Wagenstraat. Zijn doodsoorzaak is onbekend, maar in Zuid-Korea wordt aangenomen dat hij zelfmoord heeft gepleegd wegens de afwijzing door de internationale gemeenschap. In Japanse kranten werd destijds echter gesuggereerd dat hij was vermoord door Japanse spionnen.

De missie was toen al mislukt. De drie Koreanen hadden toen al een persconferentie gegeven en ruim aandacht gekregen in een onafhankelijke vredeskrant, die ter gelegenheid van de conferentie werd uitgegeven. Het directe gevolg van hun missie was dat de Japanners de koreaanse keizer Kho-dzjong dwongen tot aftreden ten gunste van zijn zoon Soen-dzjong (순종). Tien dagen na de dood van Yi Jun werd Korea een protectoraat van Japan en in 1910 werd het officieel geannexeerd.

Yi Jun werd begraven op Nieuw Eykenduynen te Den Haag. Daar werd op 26 september 1963 zijn stoffelijk overschot opgegraven; het werd overgebracht naar Zuid-Korea en daar plechtig herbegraven. Op begraafplaats Nieuw Eykenduynen werd op zijn 70ste sterfdag (14 juli 1977) door de Zuid-Koreaanse overheid een monument onthuld op de plaats van zijn voormalige graf.

Yi Jun Peace Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Yi Jun Peace Museum in de Wagenstraat te Den Haag (2016)
Yi Jun Peace Museum
Yi Jun
Locatie Wagenstraat, Den Haag
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 19′ OL
Thema Geschiedenis
Opgericht 1995
Personen
Directeur Lee Kee-hang
Lid van International Network of Museums for Peace
Detailkaart
Yi Jun (Den Haag)
Yi Jun
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

In het voormalige hotel De Jong, waar Yi Jun overleed, is sinds 1995 het Yi Jun Peace Museum gevestigd, een privémuseum ter nagedachtenis aan Yi Jun en voor de promotie van vrede. Het museum is opgericht door de Zuid-Koreaanse zakenman Lee Kee-hang en zijn echtgenote Song Chang-ju. Het museum is aangesloten bij het International Network of Museums for Peace (INMP).

In Leidschendam aan de Prinsenhof is de Yi Jun Memorial Church gevestigd in de voormalige katholieke Gedachteniskerk Paus Johannes XXIII.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Yi Jun Peace Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.