Yin Lichuan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yin Lichuan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 尹丽川
Traditioneel 尹麗川
Pinyin Yǐn Lìchuān

Yin Lichuan (Chongqing, 1973) is een Chinees schrijfster, dichteres en filmmaker. Ze is vooral op het internet actief.

Yin Lichuans familie is afkomstig uit de provincie Jiangsu, maar zijzelf werd geboren in de stad/provincie Chongqing. Haar familie verhuisde vele malen en Yin ging in haar jeugd dan ook naar veel verschillende scholen. Uiteindelijk studeerde ze in 1996 af in de westerse talen aan de prestigieuze universiteit van Peking. Ze ging naar Frankrijk en studeerde in 1998 af aan de ESEC.

Yin Lichuan begon in 1999 te schrijven. Ze hoort bij de groep dichters die zich 'Het Onderlijf' noemen. Deze dichters schrijven, zoals de naam van de groep al doet vermoeden, over seks, maar niet uitsluitend. Zij schrijven over de zelfkant van de samenleving, over de mensen die er in het snelle leven van de stad buiten de boot zijn gevallen.

In 2001 kwam Yins eerste roman uit, in het Nederlands vertaald als Fucker. Eind 2009 verscheen een keuze uit haar gedichten, vertaald onder de titel Rozen en jeuk.

Sinds 2007 is Yin vooral actief als filmmaker. Ze heeft verschillende eigen films gemaakt, en schreef ook mee aan het scenario van Shanzhashu zhi lian (Engelse titel Under the Hawthorn Tree) van Zhang Yimou.

Films[bewerken]

Jaar Engelse titel Chinese titel Opmerkingen
2006 The Park 公园 FIPRESCI-prijs op het 2007 Mannheim-Heidelberg International Film Festival
2008 Knitting 牛郎织女
2010 Under the Hawthorn Tree 山楂树之恋 Script
2011 Sleepless Fashion 与时尚同居