Yoka Berretty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yoka Beretty
Yoka Berretty in 1974
Yoka Berretty in 1974
Algemene informatie
Geboren 8 mei 1928
Overleden 28 november 2015
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Yoka Berretty, artiestennaam van Johanna Ernstina Petrusa Meijeringh (Rotterdam, 8 mei 1928Rijswijk, 28 november 2015), was een Nederlandse actrice en zangeres.

Biografie[bewerken]

Ze ging aanvankelijk naar het conservatorium maar moest door een peesontsteking stoppen. Daarna volgde ze schildersles op de Rijksacademie te Amsterdam. Ze trouwde met de de zoon van de Nederlands-Indische persmagnaat Dominique Willem Berretty, de fotograaf Dominique Roderick Berretty en kreeg een dochter. Het huwelijk duurde niet lang. Ze volgde een opleiding aan de Actors Studio in New York en kreeg lessen van Marcel Marceau en Étienne Decroux.[1] Zij begon haar carrière als actrice in Italiaanse speelfilms als Angela (1955, Edoardo Anton, Dennis O’Keefe) de hitfilm Pane, amore e... (1955, Dino Risi), La banda degli onesti (1956, Camillo Mastrocinque) en Gli occhi senza luce (1956, Flavio Calzavara) en speelde in internationale producties als The Last Blitzkrieg (1959, Arthur Dreifuss) en Das Letzte Kapitel (1961, Wolfgang Liebeneiner).

In 1959 presenteerde zij het eerste Nederlandse goededoelenprogramma op televisie, Redt een Kind. Begin jaren zestig was zij een van de hoofdpersonen in de satirische televisieserie Zo is het toevallig ook nog eens een keer en had ze een rol in de Nederlandse speelfilm De Overval.

Wim van den Heuvel en Yoka Berretty in Literatuur (1961)

In 1985 speelde ze de rol van moeder in de film De Prooi, waarin ook Rijk de Gooijer een kleine rol speelde. In 1994 speelde zij een rol in de film Eva van Theo van Gogh.

Zij was gehuwd met Andreas Landshoff, zoon van de uitgever Fritz Helmut Landshoff en de Duitse actrice Ruth Hellberg (Der Postmeister) en is de moeder van regisseur Benjamin Landshoff.

Ze overleed 28 november 2015 op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis, nadat ze een week eerder van een trap was gevallen.[2]

Filmografie[bewerken]