Yoon Suk-yeol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yoon Suk-yeol
윤석열
Officieel portret uit 2021
Geboren 18 december 1960
Seoel
Politieke partij People Power Party (2021-heden)
Onafhankelijk (voor 2021)
Partner Kim Keon-hee
Beroep Politicus
Religie Rooms-Katholiek
Handtekening Handtekening
President van Zuid-Korea
Huidige functie
Aangetreden 10 mei 2022
Voorganger Moon Jae-in
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yoon Suk-yeol (Hangul:윤석열) (Seoel, 18 december 1960), is een Zuid-Koreaanse politicus en voormalig Officier van justitie en Rechter. Sinds 10 mei 2022 is hij de 13e president van Zuid-Korea als opvolger van Moon Jae-in. Voor zijn presidentschap was hij procureur-generaal tussen 2019 en 2021.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Yoon Suk-yeol werd geboren in Seoul en studeerde aan de Nationale Universiteit van Seoul. In zijn rol als hoofd van het Zuid-Koreaanse gerechtshof was hij betrokken bij de veroordeling van de voormalige presidenten Park Geun-hye en Lee Myung-bak voor machtsmisbruik. Toen hij later fungeerde als procureur-generaal van Zuid-Korea was hij tevens betrokken bij de veroordeling van politicus Cho Kuk, een belangrijke figuur in de regering van Moon Jae-in.

President[bewerken | brontekst bewerken]

Als een lid van de People Power Party versloeg Yoon nipt kandidaat Lee Jae-myung van de Minju-partij en werd daardoor president vanaf 10 mei 2022.[1]

Hij besloot niet te gaan wonen in het Blauwe Huis, de officiële woon- en werkplaats van de president, en stelde het complex open voor het publiek.[2] Voor het eerste in 74 jaar kunnen Koreanen en toeristen het complex bezoeken.

Na 100 dagen in functie was zijn populariteit gekelderd, in een peiling van Gallup Korea die in augustus 2022 werd gehouden, keurde slechts 24% van de respondenten zijn leiderschap goed, terwijl 66% het afkeurde.[3] Vooral zijn binnenlands beleid kampte met tegenslagen. Het land gaat gebukt onder hoge energieprijzen en inflatie en begin augustus kwamen 11 mensen om het leven door hevige neerslag. Verder benoemde Yoon's veel voormalige aanklagers op belangrijke posities en kampt zijn partij met verschillende schandalen.[3] Zijn voorstel om de leeftijd voor het eerste schooljaar te verlagen van zes naar vijf jaar was zo impopulair dat de minister van Onderwijs gedwongen werd af te treden. Zijn buitenlands beleid is gericht op een betere relatie met de Verenigde Staten, in mei 2022 ontmoette hij Joe Biden en kort daarna kondigden Koreaanse bedrijven aanzienlijke investeringen aan in de VS.[3] Yoon heeft ook de Japanse premier Fumio Kishida ontmoet en op 18 juli kwamen ze overeen hun beleid ten aanzien van Noord-Korea te coördineren en een oplossing te vinden voor de netelige kwestie van gedwongen Koreaanse arbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog.[3]

Medio december 2023 bracht hij een tweedaags bezoek aan Nederland.[4] Het was het allereerste staatsbezoek van een Zuid-Koreaanse president in Nederland. De landen hebben sinds 1961 een diplomatieke relatie. Hij bezocht ook ASML met enkele bestuurders van Samsung Electronics en SK Hynix.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Yoon Suk-yeol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.