Yootha Joyce

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yootha Joyce
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Film

Yootha Joyce Needham (Wandsworth, Londen, 20 augustus 1927 - Londen, 24 augustus 1980) was een Engels actrice, in Nederland vooral bekend geworden door haar rol als Mildred Roper in de televisieseries Man about the house en George & Mildred.

Carrière[bewerken]

Joyce volgde haar opleiding aan de Theatre Workshop van Joan Littlewood, een instituut waarvoor acteurs als Michael Caine en Sean Connery werden afgewezen.

Joyce debuteerde in 1962 in een aflevering van de televisieserie Armchair Theatre en speelde in de jaren 60 vele gastrollen in bekende televisieserie als Z Cars, Steptoe and Son, Benny Hill, The Avengers, The Saint en Dixon of Dock Green.

Haar speelfilmdebuut maakte ze in 1963, in de Joan Littlewood-productie Sparrows Can't Sing, waarin ze een bardame speelde. Ook toekomstige co-ster Brian Murphy speelde mee in de film. Ook haar toenmalige man, Glynn Edwards, speelde mee in de film. Joyce was van 1956 tot 1968 getrouwd met Edwards.

Ze speelde ook in films als The Pumpkin Eater (1964), Fanatic (1965), Catch Us If You Can (1965), Kaleidoscope (1966) en A Man For All Seasons (1966). Ze speelde echter altijd bijrollen, nooit een hoofdrol.

Pas in 1968 kreeg ze een vaste rol in de BBC-comedyserie Me Mammy, waarvan tot 1971 21 afleveringen werden gemaakt.

De jaren 70 waren belangrijk voor Joyce. Ze speelde gastrollen in On the Buses, Jason King en Seven of One en speelde weer rolletjes in speelfilms. Haar doorbraak kwam echter in 1973, toen ze de rol van Mildred Roper kreeg in de serie Man about the house. De serie eindigde in 1976, en samen met Brian Murphy speelde ze verder in George & Mildred. Deze serie eindigde in 1979; in 1980 verscheen de gelijknamige speelfilm.

De release daarvan maakte Joyce niet meer mee. Al haar hele leven leverde ze een gevecht tegen alcoholisme. Geruchten deden de ronde dat ze een halve fles brandy per dag opdronk.[bron?] In augustus 1980 zakte ze in elkaar en overleed achttien dagen later in het ziekenhuis. Brian Murphy was op dat moment bij haar.

Filmografie[bewerken]