Yorkshire pudding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleine Yorkshire puddings

Yorkshire pudding is een streekgerecht dat aanvankelijk uit Noord-Engeland kwam, maar tegenwoordig in het hele Verenigd Koninkrijk bekend is. Het bestaat uit een pudding- of pannenkoekbeslag van melk, bloem en eieren, waarin geroosterd vlees (meestal rund of schapenvlees) verwerkt zit. Dit wordt gedrenkt in jus. Het Engelse woord pudding dient men niet met het Nederlandse pudding te verwarren; in Noord-Engeland verwijst pudding veelal naar een nagerecht in het algemeen en is dus een synoniem voor ‘dessert’. De maaltijd bestaat zodoende uit ‘starters’, ‘mains’ en ‘puddings’. Yorkshire pudding kan echter ook als voorgerecht gegeten worden. Het vormt een traditioneel onderdeel van een Sunday roast.

Bereiding[bewerken]

Yorkshire pudding wordt gewoonlijk in een ramekin of andere cirkelvormige recipiënt gebakken. Als richtlijn geldt dat per ei een derde kop bloem en een derde kop melk-eimengsel gebruikt wordt.

Geschiedenis[bewerken]

De vroegste vermeldingen van gerechten die op Yorkshire pudding lijken, dateren uit de eerste helft van de 18de eeuw en werden ‘dripping pudding’ genoemd, daar ze met het vet werden bereid dat van geroosterde stukken vlees af druppelde. Het product lijkt namelijk ontstaan te zijn als restjesmaaltijd van deeg dat gebakken werd in overtollig vet, en deze praktijk was ook toen reeds eeuwenoud. Het eerste bekende recept stamt uit 1737, en stond in The Whole Duty of a Woman:[1]. De 18de-eeuwse kookboekenschrijfster Hannah Glasse was in 1747 voor zover bekend de eerste die de term Yorkshire pudding hanteerde.[2] Het gerecht moet tijdens het bakken rijzen: de Royal Society of Chemistry verklaarde in 2008 dat een Yorkshire pudding, om voor die naam in aanmerking te komen, ten minste 4 inch hoog moet zijn.[3]

Aangezien Yorkshire pudding de maag vult, was het gerecht uiterst geschikt om vóór de hoofdmaaltijd te serveren zodat er minder van het duurdere hoofgerecht nodig was. Yorkshire puddings kunnen eveneens gesuikerd worden en als versnapering worden opgediend.