Yoshi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yoshi
Personage uit Mario Serie/Yoshi
Eerste spel Super Mario World (1990)
Schepper(s) Shigefumi Hino
Ontwerp Shigefumi Hino, Masanori Sato (artwork), Akiko Hironoo
Engelse stem Andrew Sabiston (VS TV)
Don Messick (vroege games)
Kazumi Totaka (Games)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Yoshi (Japans: ヨッシー / Yosshī, volledige naam T. Yoshisaur Munchakoopas[1]) is een fictieve dinosaurus in verscheidene Nintendo-computerspellen. Yoshi betekent "beter", "best" of "gelukkig". Yoshi's zijn reptielachtige wezens. Kenmerkend aan hun soort is dat ze veel gebruikmaken van hun erg lange, plakkerige tongen, en kunnen bijna alles doorslikken, zelfs dingen die veel groter zijn dan Yoshi zelf. Bijna alles wat zij inslikt verandert ze in een ei. Dit ei broeden ze uiteraard niet uit, maar gebruiken ze als wapen om mee te gooien. Yoshi's eten voornamelijk fruit, hoewel zij ook andere dingen eten, inclusief levende wezens (hoewel ze deze wezens niet letterlijk consumeren, maar omzetten in een ei). Met hun zeer omvangrijke neus kunnen ze begraven fruit opsporen, maar ook andere begraven voorwerpen en geheimen die in het landschap verborgen zijn. Hoewel zij wel degelijk tanden hebben, worden deze zelden gezien of gebruikt. Hoewel Yoshi normaal groen is, wordt hij ook in andere kleuren afgebeeld. In sommige spellen passen de kleur van de stippen op het ei zich aan aan de huidskleur van de yoshi die ze maakt, terwijl deze stippen soms gewoon groen blijven, zoals de zo gezegd 'hoofd-yoshi'. Yoshi is de hoofdrolspeler in zijn eigen serie spellen, zoals Yoshi's Island en Yoshi's Island DS voor de Nintendo 2DS, terwijl hij soms ook een bijrol speelt in Mariospellen zoals Super Mario 64 DS. Yoshi kwam ook voor in het spel Yoshi's Safari. Hij trad op in de Mario-reeks vanaf 1990.

Uiterlijk[bewerken]

Een blauw Yoshi-ei.

Yoshi was het eerst bekend als "Super Dino Yoshi" of "Yoshinki" in Japan. De vraag is wat Yoshi precies voorstelt. Sommigen denken een dinosaurus, anderen een draak. Yoshi heeft kenmerken van zowel een kikker, een kameleon als een schildpad. Het kan belangrijk zijn om op te merken dat in Super Mario World (SNES), later opnieuw uitgebracht op de GBA, de vijf op Yoshi gebaseerde grote gouden munten, die in ieder level gevonden kunnen worden, Dino Coins worden genoemd. Maar, zijn debuutspel, Super Mario World, speelt zich af in Dinosaur Land. De simpelste verklaring is dat Yoshi, in werkelijkheid, een Yoshi is, dit is vooral logisch daar Yoshi's "friends" altijd "Yoshi's" worden genoemd. Yoshi is Mario's dinosaurusachtige vriend, hij verscheen het eerst in Super Mario World, uitgebracht op de Super Famicom (in Japan zo genoemd, waar hij het eerst bekend werd). Zijn Noord-Amerikaanse en zijn Europeaanse verschijningen kwamen als eerst op de SNES in Super Mario World. Yoshi is ontworpen door Shigefumi Hino, een grafisch ontwerper, die tevens de ontwerper van Pikmin is, wanneer Shigeru Miyamoto klaar was met Super Mario Bros., en Nintendo's ontwerpingsafdeling vertelde hun verlangen naar het rijden op een groene dinosaurus. Verwant aan de gewone groene Yoshi's, zijn rode, blauwe, en gele gelijken, die ook verschenen in het spel. "Super Dragon" Yoshi zou onmiddellijk uit zijn ei komen; terwijl zijn kleurrijke vrienden elk vijf vijanden op moesten eten (of één Mario-item zoals een mushroom (paddenstoel) of een star (ster) voordat zij zouden volgroeien tot de grootte waardoor Mario op hen kan rijden. Het maakte niet uit wat voor kleur schild Yoshi eet, maar een blauwe Yoshi kan vliegen, een gele Yoshi maakt wolken van stof wanneer hij de grond raakt doordat hij meer kracht op de grond kan zetten, een rode Yoshi spuwt vuur. Een groene Yoshi kan dit allemaal, het is bij hem afhankelijk van de kleur van het schild dat hij opeet.

In Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, heeft Yoshi een concurrent in de vorm van een slecht personage, de schaduwhebbende blauw gekleurde Yoshi genaamd Boshi (Washi in Japan), die nooit terugkeerde in een ander spel. Toch waren er geruchten dat hij, samen met Luigi, vrijgespeeld kon worden in Super Mario 64. Luigi zou Boshi dan ontmoeten op het dak in plaats van Yoshi (Yoshi kan echter worden veranderd in Boshi met een Gameshark). Yoshi probeerde ook Mario en zijn vrienden te helpen door de vijanden op te eten, wanneer Mario of een vriend een Yoshi Cookie gebruikte tijdens het gevecht.

Yoshi is een van de personages uit de originele Nintendo 64 game Super Smash Bros. en de GameCube opvolger Super Smash Bros. Melee. Yoshi maakte een comeback in Super Mario 64 en hij is een speelbaar character in Super Mario Sunshine. In Mario & Luigi: Superstar Saga, verschijnen verscheidene Yoshi's en om een deel van de beanstar te verkrijgen is hem voeden een noodzaak. Een baby Yoshi is verkrijgbaar als een partner in Paper Mario: The Thousand-Year Door, wat kan worden genoemd als wat de speler zou willen; de verschillen in zijn lichaamskleur, stijl en kleur van zijn haar en de kleur van zijn schoenen hangen af van de vele omstandigheden. Yoshi is een geheel speelbaar personage in Super Mario 64 DS op de Nintendo DS. Hij werd ook een ster in Yoshi Topsy-Turvy voor de Game Boy Advance en Yoshi Touch & Go voor de Nintendo DS.

In Mario Kart DS zijn Yoshi's kenmerkende karts the Egg 1, Cucumber en standard go-kart. Wanneer de speler echter verscheidene taken heeft voltooid, komen alle karts beschikbaar voor alle personages.

Yoshi verschijnt ook regelmatig in Mario is Missing!, Yoshi's Safari, en de talrijke sport- en partyspellen met de personages uit de Mariospellen in de hoofdrol.

De meest recente verschijning is in Mario & Luigi: Partners in Time, waarin verscheidene Yoshi's verschijnen, samen met een groot Yoshi monster genaamd Yoob. De groene Yoshi's verschijnen om de Super Dragon te zijn, die een leider lijkt of de wezens tegen Yoob Toch herkent hij de volwassen Mario & Luigi niet en geeft hij de nauwelijks volgroeide baby's kleren in plaats van luiers.

Yoshi zit niet in het spel New Super Mario Bros., hij zit echter wel in de minigames. Wel is Yoshi tegenwoordig te vinden in New Super Mario Bros. Wii waarin je in sommige levels op Yoshi kan rijden

Televisie, film en comics[bewerken]

Een geanimeerde serie volgde genoemd naar het spel met dezelfde naam en had een gelijk plot als de vorige serie behalve een veranderde setting. De show beschouwde Yoshi als een normaal spelpersonage, ingesproken door Andrew Sabiston (wie later de stem insprak van Diddy Kong in de Donkey Kong Country strip). De strip beeldde Yoshi uit als een persoonlijkheid van een zeer jong kind en, daarom, sprak hij, als een klein kind, vaak in de derde persoon. Hij was vaak bang voor dingen waar kleine kinderen ook bang voor zouden zijn, zoals spoken en water (misschien voorspellend voor hoe Yoshi zou worden gepresenteerd in Super Mario Sunshine, daar kan hij namelijk niet in water staan). Dit kan gebaseerd zijn op zijn reacties op aanvallen door vijanden in Super Mario World (hij rent weg wanneer hij geraakt wordt en zou zelfs in een ravijn vallen wanneer het Mario niet lukt om hem te achterhalen) en / of het feit dat Yoshi weigert om een Ghost House Koopaling-castle binnen te gaan. Interessant weetje: zijn uiterlijk veranderde van tijd tot tijd om beter aan te passen op zijn uiterlijk in het spel.

Met dank aan het feit dat Yoshi er weer vlug mee ophield, werd hij niet gepresenteerd in de Super Mario Bros. comic books, gepubliceerd door Valiant Comics. Hij kwam echter wel voor in de Nintendo Adventure Books, die zowat gebaseerd waren op hen. Hier rijmden alle woorden die hij sprak in een gesprek op "orp", daar hij hier niet Engels spreekt zoals in de strip. De spelversie echter, bevat sommige Yoshi's die Engels kunnen spreken (inclusief "Super Dragon" Yoshi zelf) en anderen die alleen hun moedertaal kunnen spreken. Hij verschijnt ook geregeld in de Super Mario Adventures strip, afgedrukt in Nintendo Power. Hier bevatten zijn gesprekken voornamelijk zijn eigen naam. (Hij praat zo zelfs in bijna alle Mario games sinds Yoshi's Story in 1998). In deze strips is Yoshi de voorzitter van de Dinosaur Chamber of Commerce, die op zoek is naar een groep van missende Yoshi bewoners, die door Bowser gevangen zijn genomen.

Yoshi verschijnt ook in de Super Mario Bros. film. In deze film heeft Yoshi de vorm van een realistische dinosaurus. Hij lijkt erg op een kleinere versie van Jurassic Park's velociraptor's in plaats van een geanimeerd personage. Hoewel hij geheel anders verschijnt dan zijn tegenbeeld in de spellen, lijkt hij er nog wel wat op, met dank aan zijn lange tong, zijn vriendelijkheid en zijn moed. Hij is tot de grootte teruggebracht dat hij Mario niet kan helpen.

Trivia[bewerken]

Series waar Yoshi in voorkomt: