You've Been in Love Too Long

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
You've Been in Love Too Long
Single van:
Martha & The Vandellas
Van het album:
Greatest Hits
B-kant(en) Love (Makes Me Do Foolish Things)
Uitgebracht juli 1965 (VS)
Soort drager LP (7")
Opname 1965 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 02:57
Label Gordy
Schrijver(s) William Stevenson, Clarence Paul & Ivy Jo Hunter
Producent(en) William Stevenson, Clarence Paul & Ivy Jo Hunter
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #25 (R&B)
  • #36 (Verenigde Staten)
Martha & The Vandellas
"Nowhere To Run"
(1965)
  "You've Been In Love Too Long"
(1965)
  "My Baby Loves Me"
(1966)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"You've Been in Love Too Long" is een hitsingle van de Amerikaanse soulgroep Martha & The Vandellas. Net als onder anderen "My Baby Loves Me" en "In My Lonely Room", bracht Motown, de platenmaatschappij waaraan Martha & The Vandellas verbonden waren, "You've Been In Love Too Long" alleen uit op single. Hierdoor verscheen het dus niet op een eigen album. Het kwam alleen, net als andere hits uit de beginperiode van de groep, op het album "Greatest Hits". Dat album werd overigens pas ongeveer een jaar later uitgebracht dan het in juli 1965 uitgebrachte "You've Been In Love Too Long". Het nummer in kwestie dankte haar plaats op het Greatest Hits album, vanwege het, met een #36 notering, behalen van de top 40 op de Amerikaanse poplijst. Daarnaast werd een #25 hit op de R&B-lijst in datzelfde land.

"You've Been In Love Too Long" was de derde single van Martha & The Vandellas dat geschreven en geproduceerd werd door William Stevenson in samenwerking met Ivy Jo Hunter. Dit keer gebruikten ze ook de hulp van een andere songwriter van Motown, namelijk Clarence Paul. De tekst van het nummer heeft een feministische inslag. Het gaat er namelijk over dat vrouwen hun geliefden, die mishandelen en ontrouw zijn, moeten verlaten. De muzikale basis van "You've Been In Love Too Long" is in ongeveer dezelfde stijl geschreven als die van haar voorganger, "Nowhere To Run". Het nummer in kwestie is echter langzamer dan "Nowhere To Run". Zoals op het overgrote deel van de door Motown uitgebrachte singles werd de muziek verzorgd door de studioband, zichzelf The Funk Brothers noemend.

Nadat "You've Been In Love Too Long" uitgebracht was, zou het nog meerdere malen gecoverd worden. De twee bekendste versies, op die van Martha & The Vandellas na, zijn die van Barbara Acklin en die van Bonnie Raitt. Alhoewel de versie van Acklin in ongeveer dezelfde stijl is opgenomen, was die van Bonnie Raitt van een meer funkinstrumentatie voorzien.

De B-kant van "You've Been In Love Too Long" was het nummer "Love (Makes Me Do Foolish Things)". Net als de A-kant wist ook dit nummer de hitlijsten in de Verenigde Staten te bereiken. Daarmee was het, samen met later uitgebrachte "Forget Me Not", de enige B-kant die de hitparade wist te bereiken. Op de poplijst werd "Love (Makes Me Do Foolish Things)", overigens geschreven door het songwriterstrio Holland-Dozier-Holland, een #70 hit. Op de R&B-lijst behaalde het nummer echter een betere prestatie dan A-kant "You've Been In Love Too Long". Daarop bereikte het namelijk de #22 positie. Doordat veel DJ's een voorkeur voor "Love (Makes Me Do Foolish Things)" hadden, kreeg "You've Been In Love Too Long" minder speeltijd op de radio. Waarschijnlijk was het anders een grotere hit geweest.

Bezetting[bewerken]