Naar inhoud springen

You (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
You
Genre thriller / drama
Speelduur per afl. 41-49 minuten
Bedenker
Hoofdrollen
Stemmen
Regie Marcos Siega
Scenario
Montage Blake Neely
Orkestratie David Lanzenberg
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie New York
Productie
Producent
  • Sera Gamble
  • Sarah Schechter
  • Greg Berlanti
  • Leslie Morgenstein
  • Gina Girolamo
  • Lee Toland Krieger
Uitzendingen
Start 9 September 2018
Afleveringen 40
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Warner Bros. Television Distribution
Zender Lifetime
Netflix
https://www.mylifetime.com/shows/you
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

You is een Amerikaanse televisieserie (thriller) van Warner Bros Studios. In eerste instantie werd de serie aangeboden via televisienetwerk Lifetime, maar tussen het eerste en tweede seizoen werd het verplaatst naar streamingdienst Netflix. Het eerste seizoen ging in première op 9 september 2018 en bestaat uit tien afleveringen. Een tweede seizoen van dezelfde lengte kwam online op 26 december 2019. Beide seizoenen zijn gebaseerd op boeken van Caroline Kepnes. Het eerste is een verfilming van haar boek You en het tweede een verfilming van haar boek Hidden Bodies. Het derde seizoen, met wederom tien afleveringen, kwam uit op 15 oktober 2021. Seizoen vier had tevens tien afleveringen werd in twee delen uitgebracht. Het eerste deel werd op 9 februari 2023 uitgebracht, het tweede deel verscheen een maand later op 9 maart 2023.[1]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Joe Goldberg is de manager van een boekwinkel in de stad New York. Tijdens zijn werk ontmoet hij Guinevere Beck, op wie hij meteen smoorverliefd wordt. Deze verliefdheid wordt al snel een obsessie en neemt vormen aan van stalking. Hij maakt gebruik van het internet om steeds meer over Beck te weten te komen, zo ook haar thuisadres. De obsessie neemt grote vormen aan en Joe wil ervoor zorgen dat Beck in zijn ogen het perfecte leven samen met hem krijg ook al moeten andere mensen hiervoor uit de weg geruimd worden, hij ontpopt zich tot een ware seriemoordenaar.

Joe verhuist naar Los Angeles om daar een nieuwe start te maken onder de valse naam Will Bettelheim. Joe gaat aan de slag bij de boekhandel binnen in een grote keten. Hier loopt hij Love Quinn tegen het lijf. Hoewel hij zich ertegen verzet, worden zijn obsessieve denkbeelden toch weer aangewakkerd en wil hij er alles aan doen om hun liefde te laten slagen.

Joe en Love zijn getrouwd en zijn samen met hun pasgeboren zoon verhuisd naar Madre Linda. Terwijl hun relatie een nieuwe wending neemt, vervalt Joe weer deels in zijn obsessieve cyclus wat betreft vrouwen met een ontluikende interesse in Natalie, de buurvrouw. Deze keer neemt Love het heft in eigen handen en doet er alles aan om hun huwelijk te laten slagen, ook al moet ze daarvoor meerdere mensen uit de weg ruimen.

Joe is gevlucht naar Parijs (Frankrijk) om Marienne te vinden, als zij niks meer met hem te maken wil hebben en Joe zichzelf als een goed mens wil bewijzen laat hij haar met rust. Hij vlucht vervolgens naar Londen (Engeland), waar hij onder zijn nieuwe alias Jonathan Moore een nieuw bestaan opbouwt. Het duurt echter niet lang voordat iemand Joe een moord in de schoenen probeert te schuiven. Joe weet zich hier uit te redden en probeert vervolgens te achterhalen wie achter hem aan zit terwijl er steeds meer slachtoffers vallen.

De serie werd erg positief ontvangen door de kijkers. Op Rotten Tomatoes heeft de serie een score van 93% op basis van 60 beoordelingen.[2] Metacritic komt op een score van 75/100, gebaseerd op 46 beoordelingen.[3]

In de eerste maand dat het eerste seizoen van de serie op Netflix stond was hij al door ruim 40 miljoen kijkers bekeken.[4]

Naast de positieve reacties en goede recensies werden Penn Badgley en Elziabeth Lail beiden in 2019 genomineerd voor een Satun Awards.[5] Badgley in de categorie Beste acteur in een streaming productie en Lail in de categorie Beste actrice in een streaming productie, beide wisten echter de prijs niet te winnen.

[bewerken | brontekst bewerken]