Yslaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yslaire
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Bernard Hislaire
Pseudoniem(en) Yslaire
Geboren 11 januari 1957, Brussel
Land Vlag van België België
Beroep Tekenaar
Werk
Bekende werken Frommeltje en Viola, Samber
Portaal  Portaalicoon   Strip

Yslaire, pseudoniem van Bernard Hislaire (Brussel, 11 januari 1957) is een Belgische striptekenaar, vooral bekend om zijn reeks Frommeltje en Viola' en Samber. Hij maakte deel uit van De Mazdabende, een atelier met 3 tekenaars boven een Mazda garage waarop de stripreeks De Mazdabende is gebaseerd.

Levensloop[bewerken]

Al sinds zijn jongste jaren is Hislaire gepassioneerd door stripverhalen. Zijn eerste tekeningen maakt hij voor het fanzine Robidule. Hij volgt een opleiding in Sint-Lucas in Brussel. In 1975, hij is dan 18, gaat hij voor het weekblad Robbedoes werken. Niet veel later tekent hij een kort verhaal onder de titel De derde dief, waarmee hij de aandacht op zich vestigt. Hij zal kunnen rekenen op befaamde scenaristen zoals Raoul Cauvin en Jean-Marie Brouyère, met wie hij meerdere reeksen zal opstarten zoals Zakkenloper en Blasius. In 1978 lanceert hij zijn eerste serie Frommeltje en Viola die in het weekblad Robbedoes zal verschijnen. Deze serie zal doorgaan tot in 1985. In diezelfde periode tekent hij ook voor de bladen La Libre Belgique en Le Trombone illustré, een bijlage van Spirou, de Franstalige tegenhanger van Robbedoes.

In 1986 zal zijn ontmoeting met de scenarist Balac, pseudoniem van Yann, resulteren in de start van de reeks Samber. Bernard Hislaire tekent voortaan onder de naam Yslaire. Deze reeks vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Bernard Samber, een jonge « bourgeois », en de proletarische Julie gedurende de Franse Revolutie van 1848. In de grafische stijl breekt Yslaire duidelijk met het vorige werk van Bernard Hislaire en ook het kleurenpalet is beperkter: het rood wordt bijzonder dominant. De volledige serie wordt uitgegeven door Glénat en kent zowel commercieel succes als bijval bij de critici. De reeks is opnieuw uitgegeven in 2003 met een nieuwe omslag.

In 1997 is het tijd voor iets heel anders. Yslaire start met een website waar hij zich uitleeft: xxeciel.com. Dit geeft ook aanleiding tot twee boeken, Introduction au XXe ciel, gevolgd in 1998 door Mémoire du XXe ciel: 98. Deze nieuwe reeks wordt hernomen in 2000 door de uitgeverij 'Les Humanoïdes Associés' en de twee albums worden heruitgegeven in één enkel album met de titel “XXe ciel.com: Mémoires 98. Het jaar daarna verschijnt Mémoires 99 en in 2004 tekent Yslaire voor deze reeks twee mogelijke eindes: Mémoires <19>00 en Mémoires <20>00. In 2003 start hij een nieuwe reeks Drie maagden.

In 2006 start hij met de reeks De Hemel boven Brussel. Het eerste album is op vlak van verhaal en tekenstijl gelijkaardig aan de albums uit de cyclus XXe ciel.

Hislaire is zeer actief op internet en sociale media.

Externe links[bewerken]