Yuan Longping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yuan Longping in 1962

Yuan Longping (Qianyang, 7 september 1930) is een Chinees landbouwwetenschapper die bekend is door zijn bijdrage aan de ontwikkeling van hybride rijstvariaties.

Yuan studeerde aan de landbouwuniversiteit in Anjiang en ontwikkelde zijn theorieën voor hybride rijst in de jaren 60 toen China door diverse rampen met voedselschaarste kampte en velen door honger omkwamen.

Een groep landbouwkundigen onder leiding van Yuan pasten in 1973 heterosis op rijst toe. Met deze rijstsoort kan een hectare ongeveer 12.000 kg rijst opbrengen. Hybride rijst wordt toegepast door verschillende Afrikaanse en Aziatische landen in gebieden met weinig bouwland.[1] Yuan kreeg hiervoor in 2004 de Wolf Prize voor landbouw en de Wereldvoedselprijs. In 2001 kreeg hij reeds de Ramon Magsaysay Award en in 2012 werd hem de Confuciusprijs voor de Vrede uitgereikt.

Yuan is hoogleraar aan de landbouwuniversiteit in Changsha. In oktober 2016 maakte de Chinese overheid bekend dat de inmiddels 86-jarige Yuan opnieuw de leiding krijgt over een wetenschappelijk project. In Qingdao gaat hij een zouttolerante rijstsoort ontwikkelen met een hoge opbrengst per hectare[2]