Yubi Kirindongo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yubi Kirindongo
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Hubert Marcolino Kirindongo
Geboren Willemstad (Curaçao), 24 januari 1946
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Caraïben
Monument voor de slavenopstand van 1795

Hubert Marcolino (Yubi) Kirindongo, ook Jubi Kirindongo (Willemstad, 24 januari 1946[1]) is een Curaçaos beeldend kunstenaar.

Kirindongo werd geboren op Curaçao en kwam in 1965 als verstekeling op een vrachtschip naar Europa. In Duitsland werd zijn tekentalent ontdekt door de schrijver Hubert Fichte. Hij werkte vervolgens als ziekenverpleger en als bokser.[2] Hij kwam in de gevangenis terecht, trouwde, en keerde in 1976 naar Curaçao terug.[3]

Kirindongo begon als kunstschilder, en deed in 1973 mee aan een expositie in de Haagse kerk; zijn werk werd toen veelbelovend genoemd. Terug op Curaçao maakte hij vervolgens kunstwerken van afgedankte bumpers en ander afval.

In de jaren tachtig bouwde hij zijn eigen huis, tevens galerie, op Curaçao.[4]

Kiridongo speelde een hoofdrol in Almacita di desolato (1986) van Felix de Rooy. In 1997 ontving hij de Cola Debrotprijs.[5] In de eerste helft van 2014 was in Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Kirindongo is de maker van het monument voor de slavenopstand van 1795 op Curaçao. Dit bestaat uit zeven pilaren met een vuist die een gebroken keten vasthoudt, die samen het spoor van het verzet van 1795 aangeven, bij het Landhuis Knip, Santa Cruz, Porto Marie, Saliña of Rif Sint Marie, Seri Neger en Savonet.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]