Yueosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Yueosaurus tiantaiensis is een plantenetende dinosauriër, behorend tot de groep van de Euornithopoda, die tijdens het Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

De soort werd in 2011 benoemd en beschreven door Zheng Wenjie, Jin Xingsheng, Masateru Shibata, Yoichi Azuma en Yu Fangming. De geslachtsnaam is afgeleid van Yuè, een afgekorte naam voor de provincie Zhejiang waar de vondst gedaan werd. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst uit het district Tiantai.

Het holotype, ZMNH M8620, is gevonden in een laag van de Liangtoutangformatie daterend uit het Aptien-Cenomanien. Het bestaat uit een gedeeltelijk skelet zonder schedel. Bewaard zijn gebleven: een reeks halswervels, de voorste ruggenwervels, ribben, de voorste staartwervels, het rechterschouderblad, het linkeropperarmbeen, de linkerellepijp, het linkerspaakbeen, een schaambeen, een zitbeen, het rechterdijbeen, het rechterscheenbeen, het rechterkuitbeen en teenkootjes.

Yueosaurus is een kleine tweevoetige planteneter van anderhalf à twee meter lengte. De beschrijvers wisten enkele onderscheidende kenmerken vast te stellen. De parapofysen, de gewrichtsvlakken voor de nekribben, van de halswervels steken opvallend uit en zijn licht naar beneden gericht. De staartwervels hebben doornuitsteeksels die van voor naar achteren gemeten smal zijn. Het schouderblad heeft in de onderrand een groeve, boven het schoudergewricht een verheffing en een groeve en toont aan de onderkant vooraan een sterke vergroting van het hoofdblad.

Yueosaurus is door de beschrijvers basaal in de Euornithopoda geplaatst. Het is de eerste basale euornithopode die uit Zuidoost-China bekend is.

Literatuur[bewerken]

  • Zheng, Wenjie; Xingsheng Jin, Masateru Shibata, Yoichi Azuma and Fangming Yu, 2011, "A new ornithischian dinosaur from the Cretaceous Liangtoutang Formation of Tiantai, Zhejiang Province, China", Cretaceous Research, doi:10.1016/j.cretres.2011.11.001