Yuri van Gelder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yuri van Gelder
Yuri van Gelder in 2008
Yuri van Gelder in 2008
Persoonlijke informatie
Volledige naam Lambertus Yuri van Gelder
Bijnaam Lord of the Rings
Geboortedatum 20 april 1983
Geboorteplaats Waalwijk
Lengte 1,61 m.
Gewicht 63 kg.
Sportieve informatie
Discipline Turnen
Trainer/coach Bram van Bokhoven
Portaal  Portaalicoon   Sport

Lambertus Yuri van Gelder (Waalwijk, 20 april 1983) is een Nederlands turner, die vooral excelleert op het onderdeel ringen. In het dagelijks leven was hij sergeant 1e Klasse bij de Koninklijke Landmacht.

Zijn grootste succes tot nu haalde hij op 26 november 2005, toen hij in Melbourne wereldkampioen aan de ringen werd. Eerder in 2005 werd hij al in Debrecen Europees kampioen.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Yuri van Gelder begon al op vijfjarige leeftijd met turnen. In 1992 werd hij voor het eerst Nederlands kampioen in zijn leeftijdsklasse. Vijf jaar later kwam hij in de nationale selectie. Sinds 2000 werd hij getraind door Remi Lens. Dat jaar haalde hij zijn eerste internationale medaille, een bronzen op de EK voor junioren in Bremen.

Sportcarrière[bewerken]

In 2003 won Van Gelder bij de senioren voor het eerst een World Cup-wedstrijd. Bij het WK in Anaheim eindigde hij op de achtste plaats. Sindsdien grossiert hij in medailles en geldt hij als één van de beste ringenturners ter wereld. Het leverde hem de bijnaam Lord of the Rings op.

De wereldtitel die Van Gelder behaalde was de eerste voor een Nederlandse gymnast sinds die van Henricus Thijsen op het paard voltige in 1903. Maar aangezien de turnsport toen nog in de kinderschoenen stond mag Yuri van Gelder gezien worden als de eerste Nederlandse wereldkampioen van de moderne tijd.

Op 22 december 2005 werd Van Gelder gekozen tot Sportman van 2005. Het publiek, bestaande uit Nederlandse topsporters, gaf in de strijd om de "Jaap Eden", een bronzen beeldje van de legendarische sportman, de voorkeur aan Van Gelder boven judoka Dennis van der Geest (wereldkampioen in de open klasse in 2005) en atleet Rens Blom (wereldkampioen polsstokhoogspringen in 2005).

Het jaar 2006 verliep minder positief voor hem. Het kwam tot een breuk met trainer Remi Lens, die als reden naar buiten bracht dat Van Gelder "genotmiddelen" gebruikte. "Intern heb ik bij NOC*NSF en de turnunie toen wel laten weten dat het cocaïne betrof, maar daar werd niks mee gedaan. Ik kreeg zelfs de zwartepiet toegespeeld en mijn rol binnen het Nederlandse turnen was daardoor uitgespeeld. Dat heb ik als zeer onrechtvaardig ervaren." (Het Parool dd 14 juli 2009)

Van Gelder in 2008

Yuri miste het Europees Kampioenschap en op het WK in Aarhus slaagde hij er niet in zijn wereldtitel te prolongeren, maar moest hij genoegen nemen met een bronzen medaille. Daarna hield een schouderblessure hem maanden aan de kant. Op het EK van 2007 in Amsterdam slaagde hij er niet in de finale ringen te halen; in de kwalificaties eindigde hij als negende. Op de Wereldkampioenschappen in Stuttgart ging het veel beter: hij won het zilver achter de Chinees Chen Yibing. Doordat hij geen wereldkampioen op zijn toestel werd miste hij echter kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking. Ten einde deze mogelijkheid te ondersteunen nam de zanger Vader Abraham het lied "De kleine man aan de grote ringen" op. Op 14 maart 2008 maakte de internationale turnbond bekend dat de laatste beschikbare wildcard niet aan Van Gelder was toegekend, waardoor hij definitief was uitgesloten voor de Olympische Zomerspelen.

Drugs en comebacks[bewerken]

Van Gelder testte tijdens het Nederlands kampioenschap turnen 2009 positief op het gebruik van cocaïne. Op 13 juli 2009 belegde Van Gelder een persconferentie op Nationaal Sportcentrum Papendal en bekende daar aan de Nederlandse pers zijn cocaïnegebruik.[1] Van Gelder gebruikte al een aantal jaren cocaïne. In eerste instantie recreatief maar op een gegeven moment werd het een gewoonte. Volgens Van Gelder begon het uit nieuwsgierigheid en stoer doen. 'Het is natuurlijk oerstom van me geweest en ik heb er veel spijt van' aldus Van Gelder (De Pers, 14 juli 2009). Van Gelder werd voor een jaar geschorst (met ingang van 13 juli 2009) door de tuchtcommissie van de KNGU. Regels van het Internationaal Olympisch Comité bepaalden dat na een schorsing niet mocht worden deelgenomen aan de eerstvolgende Olympische Spelen, in 2012. Van Gelder verloor ook zijn baan bij Defensie, die een zero-tolerance beleid tegen drugs voert. Van Gelder sprak uit dat hij verder wil gaan met sporten en zei professionele hulp te gaan zoeken. Een strafzaak wegens drugsbezit werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd omdat Van Gelder op andere manieren (werk, sportcarrière en publiciteit) al genoeg gestraft zou zijn.[2]

Van Gelder trainde gedurende zijn schorsing bij Boris Orlov. Hij kon vanwege de schorsing niet met zijn vaste trainer Bram van Bokhoven werken.[3] In juli 2010 maakte hij zijn rentree als turner. Na een mislukt eerste toernooi won hij op de wereldbekerwedstrijd in Gent in september goud op de ringen.[4] Op 12 oktober 2010 werd Van Gelder door de KNGU uit de selectie voor het wereldkampioenschap gehaald vanwege "medische redenen van persoonlijke aard."[5] Op 13 oktober 2010 werd bekendgemaakt dat de verwijdering uit de selectie plaats had gevonden omdat gebleken was dat Yuri van Gelder opnieuw cocaïne had gebruikt. Bondsvoorzitter Geukers zei dat het voor Van Gelder wel "einde oefening" in de sport zou zijn. "Er is gigantisch veel geïnvesteerd in Van Gelder, maar het vertrouwen is nu onherstelbaar beschadigd", aldus Geukers tijdens de persconferentie.[6] Yuri zelf ontkende dat echter een dag later, volgens hem had de bond hem verkeerd begrepen. [7] [8] Daarom gaf hij een persverklaring uit waarin hij zijn kant van de zaak belichtte. Hij stelde hierin onder meer dat "de door de KNGU en met in bijzonder dhr. Gootjes gemaakte afspraken over het informeren van het publiek niet werden gehonoreerd en daarnaast zelfs de inhoud van mijn verklaring naar de bond van een dag eerder geheel anders dan de waarheid werd gepresenteerd".[9] (Dhr. Gootjes is topsportmanager binnen de KNGU.) Op 16 oktober 2010 werd bekend dat de advocaat van Van Gelder een schadeclaim tegen de turnbond voorbereidde.[10] Op 13 oktober 2010 zond de NOS ook de documentaire Hangen en opstaan: de comeback van Yuri van Gelder van Vlado Veljanoski uit die hem gedurende acht maanden volgde tijdens zijn schorsing.[11]

Van Gelder maakte op 28 februari 2011 een nieuwe comeback. Een dag later vertelde hij dat hij voorafgaand aan het WK van 2010 niet een tweede keer drugs had gebruikt, maar last had van faalangst. Begin oktober 2011 werd de IOC-regel dat na afloop van een schorsing sporters kunnen worden geweerd van de Olympische Spelen, verworpen door het internationaal sporttribunaal CAS; dit gebeurde naar aanleiding van een zaak aangespannen door de atleet LaShawn Merritt (USA). Van Gelder kon zich plaatsen voor de Olympische Spelen 2012 door het behalen van een goed resultaat tijdens de WK turnen in oktober 2011. Dit mislukte door een foutje bij de afsprong van de ringoefening. Van Gelder is van plan zich te gaan richten op de Olympische Spelen van 2016.

Palmares[bewerken]

2005

  • Goud- Europees kampioenschap turnen (ringen)
  • Goud- Wereldkampioenschap turnen (ringen)

2006

  • Brons- Wereldkampioenschap turnen (ringen)

2007

2008

  • Goud- Europees kampioenschap turnen (ringen)

2009

  • Goud- Europees kampioenschap turnen (ringen)