Yuval Noah Harari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Yuval Noah Harari
Harari in 2017
Harari in 2017
Persoonlijke gegevens
Volledige naam יובל נח הררי
Geboortedatum 24 februari 1976
Geboorteplaats Kirjat Ata, Israël
Wetenschappelijk werk
Publicaties History and I: War and the Relations between History and Personal Identity in Renaissance Military Memoirs, c. 1450–1600 (2002)
Bekend van Sapiens: Een kleine geschiedenis van de mensheid
Homo deus: Een kleine geschiedenis van de toekomst
Promotor Steven J. Gunn
Opleiding Historicus
Alma mater Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
Jesus College
Officiële website

Yuval Noah Harari (Kirjat Ata - 24 februari 1976) is een Israëlisch historicus, filosoof, futuroloog en transhumanist, verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij behaalde in 2002 zijn PhD aan Jesus College aan de Universiteit van Oxford. Harari is voorvechter van dierenwelzijn en veganist.

Hij is bekend door twee boeken:

  • Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid (2011), waarin hij de geschiedenis van de mensheid vanaf de steentijd tot aan de 21e eeuw beschrijft. Hij doet dit aan de hand van ontwikkelingen die het bestaan van homo sapiens op bepaalde punten in de geschiedenis ingrijpend veranderden. Hij verdeelt de besproken onderwerpen daarbij onder in de cognitieve revolutie, de agrarische revolutie en de wetenschappelijke revolutie en geeft bij elke ontwikkeling aan wat die heeft bijgedragen aan het feit dat de moderne mensheid politiek, economisch, wetenschappelijk, sociaal en psychologisch is geworden wat hij nu is.
  • Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst (2016), waarin hij ingaat op de uitdagingen die de mensheid te wachten staan in de komende technologische revolutie. Hij stelt daarin dat een grote groep mensen zal ontstaan die de concurrentie met de technologie niet meer aan kan en een andere groep die een symbiose met kunstmatige intelligentie zal aangaan: het transhumanisme.

Citaat[bewerken]

Volgens Harari zal de grondstoffenschaarste zoals de Club van Rome voorspelde niet zozeer de toekomst bepalen, maar wel het ecologisch verval of het vernietigen van de natuurlijke leefomgeving. Om dit te illustreren maakt hij een kleine vergelijking: Inmiddels huisvesten de aardse continenten bijna zeven miljard sapiens. Als je al die mensen samen op een gigantische weegschaal zou zetten, zou hun gecombineerde massa neerkomen op zo'n driehonderd miljoen ton. Als je vervolgens al ons vee en kleinvee zou nemen - koeien, varkens, schapen en kippen - en die op een nog grotere weegschaal zou zetten, zou hun massa neerkomen op circa zevenhonderd miljoen ton. De gecombineerde massa van al het overgebleven wild - van stekelvarkens en pinguïns tot olifanten en walvissen - bedraagt daarentegen minder dan honderd miljoen ton. Onze kinderboeken, onze icongrafie en onze tv-schermen staan nog vol giraffes, wolven en chimpansees, maar in de echte wereld zijn daar nog maar heel weinig van. Er zijn ongeveer tachtigduizend giraffes op de wereld, tegen 1,5 miljard runderen. Er zijn slechts tweehonderdduizend grijze wolven, naast vierhonderd miljoen huishonden. Er zijn maar tweehonderdvijftigduizend chimpansees, en miljarden mensen. De mensheid heeft de wereld definitief overgenomen.[1]