Yves-Thibault de Silguy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Yves Thibault de Silguy)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yves-Thibault de Silguy
Yves-Thibault de Silguy
Geboren 22 juli 1948
Rennes
Beroep Politicus
Vlag van Europa Europees Commissaris namens Frankrijk
belast met Economische Zaken, Eurostat, Financiën, Investeringen en Kredietwezen
Aangetreden 25 januari 1995
Einde termijn 16 september 1999
President Jacques Santer
Voorganger Jacques Delors
Opvolger Pascal Lamy
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yves-Thibault de Silguy (Rennes, 22 juli 1948) is een zakenman politicus van Franse afkomst. In de jaren negentig was hij Eurocommissaris in de Commissie-Santer (1995-99). Als Eurocommissaris was Silguy nauw betrokken bij de voorbereidingen voor de invoer van de euro.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Yves de Silguy studeerde rechten aan het Institut d'études politiques de Paris. Vervolgens studeerde hij tot 1976 aan de École nationale d'administration. Tussen 1976 en 1981 was Silguy werkzaam als ambtenaar op het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken. In januari 1981 werd hij benoemd als raadadviseur van Eurocommissaris François-Xavier Ortoli. Deze functie bekleedde Silguy tot januari 1985. Eind jaren tachtig werkte hij in het bedrijfsleven en was hij tussen 1986 en 1988 adviseur in het kabinet van premier Jacques Chirac. Begin jaren negentig was Silguy werkzaam bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Naast zijn werk bij de OESO was Silguy tussen 1993 en 1995 adviseur Europese Zaken in het kabinet van premier Édouard Balladur. In januari 1995 werd hij benoemd tot het Franse lid bij de Europese Commissie. Vier jaar later werd Silguy opgevolgd door Pascal Lamy.