ZOOM Erlebniswelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ZOOM Erlebniswelt
Geopend 1949 als Ruhr Zoo
Locatie Gelsenkirchen,
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte 31 hectare
Coördinaten 51° 33′ NB, 7° 7′ OL
Lid van EAZA
Thema Fauna van Alaska, Afrika en Azië
Website
Kodiakberen
Rendieren
IJsbeer
Afrika Savanne
Leeuwen

ZOOM Erlebniswelt is de dierentuin van de Duitse stad Gelsenkirchen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze dierentuin ontwikkelde zich aan het begin van de eenentwintigste eeuw uit de Ruhr Zoo. ZOOM Erlebniswelt heeft een oppervlakte van ongeveer 31 hectare, waarop circa vijfhonderd dieren van rond de honderd soorten leven. ZOOM Erlebniswelt is lid van de Europese dierentuinorganisatie EAZA.

Geschiedenis[bewerken]

De oude Ruhr Zoo werd geopend in 1949. In de jaren negentig bleek de dierentuin sterk verouderd en het dierentuinbestuur besloot tot grootschalige veranderingen waarbij de oude Ruhr Zoo plaats moest maken voor een compleet nieuwe dierentuin waarin de dieren veel meer en een natuurlijkere ruimte zouden krijgen. De nieuwe dierentuin kreeg de naam "ZOOM Erlebniswelt" en zou moeten bestaan uit drie themagebieden, "Alaska", "Afrika" en "Azië". Terwijl de Ruhr Zoo geopend bleef, werd op het omliggende terrein gebouwd aan de nieuwe dierentuin. De aanleg van een nieuw leeuwenverblijf was in 2000 het eerste nieuwbouwproject. Dieren als Syrische beren, Aziatische olifanten, nijlgaus, manenwolfen en laaglandtapirs verhuisden naar andere dierentuinen en zij maakten plaats voor bewoners van de drie themagebieden. Alaska was in 2004 het eerste themagebied dat gereed was en het werd samen met het leeuwenverblijf en een Afrikaanse boerderij geopend als de nieuwe dierentuin. De rest van het themagebied Afrika volgde in de zomer van 2006.

Themagebieden[bewerken]

Het plein bij de hoofdingang, waar rondom het restaurant en de speeltuin liggen, vormt het startpunt van de rondwegen door de drie themagebieden.

Alaska[bewerken]

Het Alaska-themagebied is ingedeeld in vier delen: het "Küstenwald", de "Bergregion", de "Tundra" en de "Polarregion". Het "Küstenwald" omvat de verblijven van lynxen, wolven, elanden, sneeuwuilen en verschillende kleinere zoogdieren. De "Bergregion" bestaat uit een groot verblijf voorzien van een grote waterval voor Kodiak-beren en poolvossen. De "Tundra" wordt bewoond door een groep rendieren, terwijl de "Polarregion" bestaat uit de verblijven van de ijsberen en de Californische zeeleeuwen. Het verblijf van de zeeleeuwen is de grootste in zijn soort in Europa en kan door middel van een glazen tunnel ook onder water bekeken worden door de bezoekers.

Afrika[bewerken]

Het Afrikaanse themagebied bestaat uit drie delen: de "Savanne", het moerasgebied en het "Regenwald". Het savannegebied omvat twee grote verblijven voor hoefdieren en loopvogels met enkele omliggende verblijven. De "Grassavanne" wordt bewoond door steppezebra's, struisvogels, maraboes, parelhoenders, elandantilopen, springbokken en zwarte paardantilopen. De "Baumsavanne" is het terrein van de giraffen, hoornraven, impala's en nyala's. Omliggende verblijven worden bewoond door leeuwen, gevlekte hyena's en verschillende vogelsoorten. Door het moerasgebied in het Afrikaanse themagebied kunnen de bezoekers met een boot, de "African Queen", een tow boat ride, varen waarbij verschillende watervogels waaronder flamingo's en een eiland met bavianen te zien zijn. Het "Regenwald"-gebied bestaat uit de verblijven van de nijlpaarden, chimpansees, rode vari's en servals.

Azië[bewerken]

In het themagebied "Azië" zijn onder meer orang-oetans, Siberische tijgers, kleine panda's en kamelen te zien.

Externe links[bewerken]