Zaanlands Lyceum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Zaanlands Lyceum
Algemeen
Locatie Zaandam
Type Havo, atheneum, gymnasium
Denominatie Openbaar onderwijs
Personen
College van bestuur OVO Zaanstad
Rector Michiel van Dijk [1]
Leraren ca. 130
Leerlingen ca. 1400[2]
Overig
Afkorting ZL, Zaanlands
Website http://www.zaanlands.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Zaanlands Lyceum is een openbare middelbare school dicht bij het centrum van Zaandam. De school verzorgt onderwijs op havo-, atheneum- en gymnasium-niveau.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zaanlands Lyceum is een openbare school. Het lyceum maakt deel uit van de stichting OVO Zaanstad: Openbaar Voortgezet Onderwijs Zaanstad. Deze stichting verzorgt voor de gemeente Zaanstad het openbaar voortgezet onderwijs en wordt bestuurd door het College van Bestuur. Dit college formuleert de hoofdlijnen van beleid voor alle scholen van OVO-Zaanstad en voert die uit samen met de vestigingsdirecteuren.

Tom-traject[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zaanlands Lyceum biedt voor hoogbegaafde leerlingen ook TOM-trajecten en Bèta-Plus. Als een leerling een TOM-Traject voor een bepaalde vak krijgt, krijgt deze de mogelijkheid om een snellere leer-route te volgen.

Bèta-plus[bewerken | brontekst bewerken]

Leerlingen in Atheneum of Gymnasium die Bèta-Plus hebben krijgen in plaats van Science (1e klas) of Natuurkunde (2e klas+) het vak Physics, dat dieper gaat in natuurkunde.[3]

Het oude gebouw van het Zaanlands Lyceum aan de Westzijde 92 te Zaandam. Foto Martin Rep, gemaakt ca. 1961.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is in een T-vorm gebouwd. Het heeft dus vijf vleugels, die respectievelijk Noord, Oost, Zuid en West worden genoemd. Alle lokalen zijn ook door mindervaliden te bereiken aangezien het gebouw voorzien is van een lift, dichtbij het grote trap in het gebouw.

De zuid- en oostvleugel hebben lokalen voor vakken zoals Frans, wiskunde, aardrijkskunde etc. De westvleugel heeft de mediatheek, een ruimte met computers en printer(s). De noordvleugel is niet gemaakt voor lessen maar in plaats daarvandaan voor schoolmedewerkers en gesprekken met leerlingen.

De school heeft 3 gymzalen, een waarvan niet in het algemene gebouw en wat verder weg van de school is.

Er is ook een D-Gebouw. Het gebouw staat naast het algemene schoolgebouw.

De (voormalige) aan het schoolgebouw vast gebouwde aula deed van 1970 tot en met 1997 eveneens dienst als het plaatselijk theater "De Speeldoos"[4]. Het had daartoe tevens eigen toegangsdeuren, maar de garderobe van het theater werd gedeeld met het schoolcomplex.

Oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Zaanlands Lyceum werd in 2011 gebruikt als decor voor de Nederlandse speelfilm Razend.
  • In 2013 werd het Zaanlands Lyceum gebruikt als decor voor aflevering 5 "Klassenstrijd" van de Nederlandse televisieserie Danni Lowinski.
  • Vanaf 2014 is de serie "Brugklas" opgenomen in het Zaanlands Lyceum.
  • Het schoolplein werd in 2014 als decor gebruikt voor een school op het Gronings platteland in het eerste seizoen van de Nederlandse serie "Hollands Hoop".[5]