Zadok Ben-David

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zadok Ben-David
Lone Cypress in Tel Aviv

Zadok Ben-David (Hebreeuws: בן צדוק דוד) (Beihan, 1949) is een Israëlische beeldhouwer en installatiekunstenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ben-David[1] werd geboren in 1949 in het Zuid-Saoedische Emiraat Beihan, dat deel uitmaakte van het Britse protectoraat Aden (thans Jemen). In hetzelfde jaar emigreerde de familie Ben-David naar Israël. Hij studeerde van 1971 tot 1973 aan de Bezahel Academy of Art & Design in Jeruzalem, maar verliet, teleurgesteld omdat hij zijn beeldhouwexamen niet haalde, de opleiding. Hij verhuisde naar Londen en studeerde enige tijd in Reading aan de University of Reading en schreef zich in aan het Central Saint Martins College of Art and Design. Hij studeerde er tot 1976, maar werd reeds tijdens zijn studie aangesteld als leerkracht. Gedurende vijf jaar was hij docent aan Saint Martins.

In 1988 vertegenwoordigde Ben-David, alhoewel hij in Londen leefde, Israël tijdens de Biënnale van Venetië. In 2009 kreeg Ben-David een grote overzichtstentoonstelling Human Nature in twee zalen van het Tel Aviv Museum of Art, onder andere met de installatie Blackfield dat een oppervlak besloeg van 140 m² en waaraan hij gedurende twee jaar had gewerkt. Delen van het werk waren reeds geëxposeerd in galeries in Londen, Sydney en Seoel.

In Nederland werd zijn werk Horse Power uit 1999 in 2003 geïnstalleerd op het Koningsplein in het Haagse Regentessekwartier. Het werk heeft, ondanks de open constructie, diverse stormen in 2004 en 2005 niet overleefd en is verwijderd. De sokkel staat sindsdien leeg.

De kunstenaar woont en werkt afwisselend in Londen en Tel Aviv.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zadok Ben-David van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.