Zadok the Priest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zadok the Priest (HWV 258) is een 4-stemmige Engelstalige hymne, geschreven door Händel. Het werk is als kroningshymne bekend.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de kroningsliturgie wordt deze hymne traditiegetrouw gezongen tijdens het zalven van de Britse koning. Ze wordt uitgevoerd sinds de kroning van koning George II. Hierbij wordt de Bijbelse symboliek van de goddelijke zalving van koning Salomo benadrukt (zie Sadok). Tijdens de kroningsliturgie wordt dit normaal gezongen door het knapenkoor van Westminster Abbey.

Compositie[bewerken | brontekst bewerken]

Het stuk werd voltooid voor oktober 1727 en werd toen voor het eerst uitgevoerd. Händel gebruikte verschillende maatsoorten voor deze feestelijke barokke compositie. Ook is er een partij voor basso continuo, en barokbazuinen. Dit stuk wordt gerekend tot de bekendste werken uit het oeuvre van de componist.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Tony Britten heeft toegegeven dat de Champions League hymne deels gebaseerd is op Zadok the Priest.[1]

Tekst[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op 1 Koningen 1:38-40

Zadok the Priest and Nathan the Prophet anointed Solomon King.
And all the people rejoiced and said:
God save the King! Long live the King!
May the King live for ever!
Amen, Allelujah.

Hoewel de tekst van God Save The Queen gebaseerd is op dezelfde tekst waaruit ook Zadok the Priest is voortgekomen, verandert de tekst van Zadok the Priest niet bij een vorstin, omdat het een hymne is, en omdat de tekst rechtstreeks ontleend is aan de Schrift. Het blijft "koning", ook al is de vorst een vrouw.

Opname van Zadok the Priest door St Matthew's Concert Choir o.l.v. Damien Giromella