Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Zaffelare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaffelare
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Zaffelare
Zaffelare (België (hoofdbetekenis))
Zaffelare
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Lochristi
Coördinaten 51° 8′ NB, 3° 52′ OL
Overig
Postcode 9080
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Zaffelare is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lochristi. Zaffelare ligt aan de westelijke rand van het Waasland, iets ten oosten van het Gentse havengebied.

Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petruskerk

Geschiedenis[bewerken]

Zaffelare ontstond in de 12e en 13e eeuw. Het gebied was voordien niet bewoond, maar in deze eeuwen werd er bos ontgonnen en werd een dorpje gesticht, onder bestuur van de Gentse Sint-Pietersabdij. Oude benamingen van de plaats waren "Meentocht" en "Odeveld" (een naam die nog in de Oude Veldstraat, de zuidelijke grens te vinden is). Deze weg ligt op een kilometerslange zandrug die de natuurlijke zuidgrens van Zaffelare vormde. De natuurlijke noordgrens is de Zuidlede. De ontginning van het gebied zorgde voor diverse natuurlijke producten en grondstoffen: de ontgonnen gebieden leverden landbouwopbrengsten, de bossen leverden hout, en het gebied bracht ook turf en hooi voort. Bij geldnood haalde de abdij later inkomsten binnen door verkoop of vercijnzing.

Een eerste ontginning van 12 bunder vond plaats tussen 1150 en 1161. Tussen 1190 en 1123 was er een verdere langzame ontbossing en leenuitgifte. De abdij kreeg in 1221 van de bisschop van Doornik de toelating er een parochie te stichten en een kerk te bouwen. Grootschaliger ontginning gebeurde verder van 1223 tot 1281.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De parochie en de kerk zijn genoemd naar Onze Lieve Vrouw en de Heilige Petrus. De oude pastorij is onlangs gerenoveerd en er is nu een bibliotheek en een bloemenmuseum aanwezig. Op de grens van Hyfte en Zaffelare staat een historische geitenkotmolenhoeve.

Zaffelare in de media[bewerken]

Zaffelare kwam in de schijnwerpers te staan in het programma Willy's en Marjetten, door de terugkerende personages van Gaston D'haese en Eddy Walput, politie-agenten die in een vete verwikkeld waren met het korps van Zaffelare, en later zelfs de inwoners van Zaffelare.