Zaken zijn zaken (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaken zijn zaken
Regie Frank Richardson
Scenario Theo Frenkel sr.
Distributie Hollandia
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 14 december 1921
Vlag van Nederland 29 december 1922
Genre Dramafilm, romantische film
Speelduur Vijf akten (1600 meter)[1]
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Zaken zijn zaken is een Brits-Nederlandse stomme film uit 1921 onder regie van Frank Richardson. De film werd in 1921 in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht. Ter promotie, werden de Nederlandse namen veranderd naar Engelse namen. Lily Bouwmeesters naam werd er aangeduid als Lillian Ruston. In Nederland volgde de première in december 1922. Tegenwoordig wordt de film als verloren beschouwd.[2]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Maurice Hardacre is met zijn verloofde Marion Deslise op een bal in New York City. Hier krijgt hij bericht dat zijn vader ernstig ziek is. Nog voordat hij in contact met hem kan komen, overlijdt hij en laat een bericht aan Maurice achter. Hierin geeft hij zijn zoon de opdracht zijn oom Jaspar Hardacre in Engeland op te zoeken. Voordat hij vertrekt, verbreekt Marion de verloving met hem. Dit heeft ze in opdracht van haar moeder gedaan, die niet wil dat haar dochter trouwt met een arme man.

De harde Jaspar werkt als scheepswerf en machinebouwer. Hij wil in eerste instantie niets te maken hebben met zijn neef, maar geeft Maurice op aandringen van dochter Esther een baan in zijn kantoor. Het duurt niet lang voordat Maurice en Esther als een blok voor elkaar vallen. Jaspar komt op een dag tot de ontdekking dat de twee een liefdesaffaire hebben. Hij wil niet dat zijn dochter trouwt en ontslaat hem. Hij krijgt vervolgens een baan bij Rutherford & Co, de grootste concurrenten van Jaspar.

Ondertussen blijven Maurice en Esther stiekem contact met elkaar houden. Hier komt een einde aan wanneer Marion opeens opduikt en Maurice terug wil. Esther is bedroefd als ze hoort dat hij al verloofd is en verlaat hem. Het is aan Jaspar om zijn dochter weer gelukkig te maken. Hij realiseert dat dit enkel mogelijk is als ze herenigd wordt met Maurice.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Victor, Henry Henry Victor Maurice Hardacre
Dunham, Maudie Maudie Dunham Esther
Standing, Percy Percy Standing Jaspar Hardacre
Bouwmeester, Lily Lily Bouwmeester Marion Deslise
Jong, Nico De Nico De Jong Stokes
Bruning, Hans Hans Bruning
Frenkel jr., Theo Theo Frenkel jr.

Externe links[bewerken]