Naar inhoud springen

Zakkenrollerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een zakkenroller (beurzensnijder) op een schilderij van Pieter Bruegel de Oude

Een zakkenroller is een dief die gespecialiseerd is in het ongemerkt stelen van portefeuilles, horloges, brillen en andere zaken van waarde die zijn slachtoffer op het lichaam, in de kleding of in tassen bij zich draagt.

De tandentrekker, Johann Liss, ca. 1616-1617

Zakkenrollers zullen meestal in teams opereren, gebruikmakend van afleiding, straatlawaai, gedrang. Vaak wordt het slachtoffer van te voren uitgekozen en gevolgd. Het ideale slachtoffer is alleen en heeft de buit op een makkelijk bereikbare plaats zoals een handtas, een portemonnee of telefoon in een boodschappentas bovenop de boodschappen, of in een rugzak of achterzak. Terwijl de een het slachtoffer aan de praat houdt (bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is, waardoor het slachtoffer zijn hand niet op zijn broekzak kan houden), rolt de tweede de portemonnee, terwijl de derde erbij staat zodat anderen niet kunnen zien wat er gebeurt en om een oogje in het zeil te houden mocht er politie in de buurt zijn.

De truc komt in meerdere varianten voor. Sommige zakkenrollers opereren in druk OV waar de mensen dicht op elkaar staan en gedwongen veel lichaamscontact hebben, waardoor beroven makkelijker is. In een metrotunnel is bovendien geen telefoonbereik waardoor de politie niet gebeld kan worden. Een andere truc is de vrouwelijke zakkenroller die zich voordoet als prostituee en mannelijke voorbijgangers zogenaamd seksueel betast om hen op te winden; in werkelijkheid steelt ze dingen uit diens kleding of rolt een handlanger de zakken van het afgeleide slachtoffer. Ook shows van straatartiesten, ´per ongeluk´ tegen iemand opbotsen, of straatverkopers die toeristen aanklampen om zogenaamd dingen te verkopen kunnen afleidingsmanoevres zijn die handlangers de kans geven zakken te rollen.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

In vroeger tijden sprak men wel van ´beurzensnijders´ omdat zakkenrollers (avant la lettre) de riem of het touw waarmee de beurs aan de kleding was bevestigd, doorsneden. Dit lijkt tevens op het moderne fenomeen ´kettingrukken´ waarbij iemand op een snelle tweewieler de dure ketting van het slachtoffer in het voorbijgaan afrukt, maar dit laatste geschiedt openlijk en is dus openlijke beroving en geen zakkenrollen.

Sommige zeer bedreven, goedgeoefende, vingervlugge "zakkenrollers" zijn te vinden onder artiesten die het zakkenrollen openlijk op het podium als amusement bedrijven. Zo iemand, in feite een goochelaar, nodigt iemand op het toneel uit voor een babbeltje en ontfutselt hem inmiddels zijn eigendommen, die hij natuurlijk na afloop weer netjes teruggeeft.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]