De Zalmhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zalmhaven (complex))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zalmhaven
De Zalmhaven
Plaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Status In uitvoering
Start bouw 2018
Opening 2022
Kenmerken
Gebruik Woningen, kantoren, parkeergarage en commerciële ruimtes
Hoogte constructie 203 m
Hoogte incl. antennes etc. 215 m
Verdiepingen 62
Vloeroppervlak > 100.000 m²
Partijen
Architect Dam & Partners Architecten en KAAN Architecten.
Aannemer BAM
Detailkaart
De Zalmhaven (Rotterdam Centrum)
De Zalmhaven
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Zalmhaven, ook wel De Zalmhaventorens, is een hoogbouwproject bestaande uit drie woontorens in Rotterdam. De hoogste toren, Zalmhaven I, is ontworpen door Dam & Partners Architecten en de torens Zalmhaven II en III door KAAN Architecten.

De Zalmhaven staat tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Scheepvaartkwartier bij de Erasmusbrug. De kantoren van Smit en Nedlloyd, die hier in de jaren 1970 werden gebouwd, zijn ten behoeve van het project gesloopt.[1] De torens zullen na oplevering in een nieuw openbaar park komen te staan.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Zalmhaventorens in aanbouw, anno 2021

In september 2016 keurde de Rotterdamse gemeenteraad het plan goed. De bouw ging na vijftien jaar voorbereiding van start op 25 oktober 2018. De Zalmhaven heeft met de Zalmhaven I een hoogte van 215 meter hoog. Het gebouw zelf is 203 m en de mast beslaat de laatste 12 m. Op 15 december 2020 heeft de bouw van Zalmhaven II en III het hoogste punt bereikt. In september 2021 is het hoogste punt van de Zalmhaven I bereikt. Naar verwachting wordt het gehele project in 2022 opgeleverd.

Indeling en ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De Zalmhaven bevat 452 appartementen en penthouses, 33 herenhuizen, een parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes en een restaurant. De herenhuizen zijn voorzien van privé dakterras en de appartementen en penthouses beschikken alle over een of meerdere buitenruimten. De onderbouw biedt plaats aan een vijf etages tellende parkeergarage met 456 plaatsen. In de lobby wordt een binnentuin gerealiseerd. Op de parkeergarage wordt een daktuin gerealiseerd die alleen toegankelijk is voor de bewoners van De Zalmhaven.[3] De woningen in De Zalmhaven II en III hebben een eigen entree aan de Gedempte Zalmhaven, maar bewoners maken tevens gebruik van de voorzieningen in De Zalmhaven I.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zalmhaven I is het hoogste gebouw van Nederland en dus ook de hoogste woontoren. De laatste kwalificatie ging tot dan toe naar een andere woontoren in Rotterdam, de New Orleans, die 158 meter hoog is. Op 23 augustus 2021 is tijdens de bouw het hoogste punt van de Zalmhaven I bereikt.
  • In het oorspronkelijk ontwerp was een glazen top met panoramaterras voorzien. In een later stadium werd dit vervangen door een top van roestvrij staal. De reden die werd gebruikt om te rechtvaardigen dat het eerder beloofde publiek toegankelijke panoramaterras niet zou worden gerealiseerd, was dat een terras bij nader inzien te weinig toe zou voegen.[4] Later werd besloten om de glazen top toch te behouden, maar deze te gebruiken als machinekamer.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]