Zandkasteel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het kinderprogramma, zie Het Zandkasteel (kinderprogramma), voor de documentaire zie Zandkastelen, voor het voormalige ING-hoofdkantoor zie Het Zandkasteel (gebouw).
Zandkasteel
Bioscoopjournaal uit 1953. Ruim honderd kinderen doen op het strand van Zandvoort mee aan een wedstrijd bouwen met zand en maken kastelen, auto's en een krokodil. Een jury van volwassenen beoordeelt hun bouwsels.
Bioscoopjournaal uit 1964. Wedstrijd zandkastelen bouwen voor kinderen op het strand van Scheveningen.

Een zandkasteel is een bouwsel uit zand en water dat vaak de vorm heeft van een kasteel, maar zeker niet altijd. Het wordt meestal op een strand of in een zandbak gemaakt, en dan vooral door spelende kinderen.

Bij het bouwen van een zandkasteel is het de bedoeling om met plakkerig, stevig zand een kasteel of een andere figuur na te maken. Dit kan variëren van zeer gedetailleerd tot heel schematisch.

Zandkastelen worden echter ook door volwassenen gebouwd als hobby of in een competitie. Door hen wordt er zeer gedetailleerd en met erg grote zandkastelen gewerkt. In dat geval wordt er ook wel gesproken van zandsculpturen.

Wetenswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sand sculptures van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.