Zandsculptuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zandsculptuur in Australië
Een sculptuur van Gerardus Mercator
Een sculptuur van Hans Christian Andersen
Bioscoopjournaal uit november 1954. Leerlingen van de drie eerste klassen van het voorbereidend jaar van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam maken in Bakkum zandplastieken van Neptunus en twee meerminnen.

Een zandsculptuur is de volwassen, kunstzinnige versie van het zandkasteel. Het is een beeldhouwwerk gemaakt uit zand en water dat een persoon, tafereel of gebouw tracht weer te geven. Meestal gebeurt dit gedetailleerder dan bij een zandkasteel.

Zandsculpturen worden vaak in het kader van een wedstrijd of tentoonstelling gemaakt. Hierbij gaat het tussen teams of individuele kunstenaars om het mooiste en grootste zandsculptuur te bouwen. De Egyptische kunstenaar Badr Abdel Moghny is bekend om zijn eigen wijze om van zand sculpturen te maken.

Rivierzand[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het bouwen van een zandsculptuur gebruikt men speciaal zand. Het zand moet immers hoog gestapeld kunnen worden. Strandzand bestaat uit korrels welke door getijden over elkaar zijn gaan rollen en daardoor glad geslepen zijn. Deze korrels zijn minder geschikt om een zandsculptuur mee te bouwen. Het ideale zand heeft een hoekige korrel en komt uit de Maas. Deze korrels zijn meegevoerd uit de Alpen en zien eruit als dobbelsteentjes die goed in en op elkaar passen.[1] Het zand wordt met vrachtwagens naar de locatie van de zandsculpturen gebracht, ook als de zandsculpturen op het strand worden gebouwd.

De bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst wordt een ontwerp gemaakt aan de hand van het thema. Vervolgens wordt er met behulp van houten mallen en zand er een ruwe opzet gemaakt van het ontwerp. Er wordt telkens zand en water aangestampt in de houten mal, zodat er op den duur een stevige sculptuur staat. Daarna kunnen de zandkunstenaars aan de slag. Zij beginnen bovenaan met het aanbrengen van details, en halen telkens wanneer zij een niveau naar beneden gaan, een mal weg. Wanneer de kunstenaars onderaan zijn, is de sculptuur klaar.

International Sand Sculpture Festival[bewerken | brontekst bewerken]

Het Scheveningen International Sand Sculpture Festival is een evenement dat sinds 1991 elk jaar op het strand van Scheveningen wordt gehouden. Wat bijzonder is, is dat als het regent de zandsculptuur niet wegspoelt. Dit komt door het zand. Het zand zuigt het water op en zo valt het kunstwerk niet uit elkaar.

Zandsculpturenfestival Zeebrugge en Blankenberge[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Vlaamse kust, wordt sinds 1997 jaarlijks een zandsculpturenfestival georganiseerd. Eerst in Zeebrugge, daarna in Blankenberge. Een vijftal jaar werd er op beide locaties zandsculpturen tentoongesteld.

Zandsculpturenfestijn Garderen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Veluwe in Garderen, wordt sinds 2009 vanaf half april t/m eind oktober een zandsculpturenfestival georganiseerd.

Zie de categorie Sand sculptures van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.