Zeeduivel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeeduivel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Zeeduivel op ijs in een vismarkt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Lophiiformes (Vinarmigen)
Familie:Lophiidae (Zeeduivels)
Geslacht:Lophius
Soort
Lophius piscatorius
Linnaeus, 1758
Skelet van de zeeduivel
Verspreiding
Synoniemen
  • Lophius eurypterus Düben, 1845
  • Batrachus eurypterus (Düben, 1845)
  • Batrachus piscatorius (Linnaeus, 1758)
  • Batrachus piscator (Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeeduivel op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De zeeduivel (Lophius piscatorius) is een straalvinnige vis uit de familie van de zeeduivels (Lophiidae) en de orde van de vinarmigen (Lophiiformes). Deze vis wordt ook wel hozemond,[2] staartvis, hamvis of lotte genoemd. De Duitse benaming is Seeteufel, de Engelse monkfish; de Deense naam is havtaske of informeel Harley-Davidson, de Franse is baudroie (ook wel lotte).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De zeeduivel heeft een plat, dof bruingroen lichaam, dat zich eensklaps in de staart versmalt. De vis kan een lengte bereiken van 200 centimeter, een gewicht tot 40 kg en kan maximaal 24 jaar oud worden. De bek is bovenstandig. Er zijn twee rugvinnen (acht stekels en 11-12 vinstralen) en een aarsvin met negen vinstralen. De rugvin draagt een vlezig lokaas, dat boven de bek hangt.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit macrofauna en vis, die hij door zijn open kaken naar binnen zuigt. Doordat hij op de bodem ligt is hij met zijn gemarmerde tekening bijna niet te onderscheiden van zijn ondergrond en dus nagenoeg onzichtbaar voor zijn prooien.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in het noordwesten, het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. De hozemond is een zoutwatervis die voorkomt in diep water. De diepte waarop de soort voorkomt is 20 tot 600 meter.

Zakelijke visserij[bewerken | brontekst bewerken]

De zeeduivel is voor de visserij van groot commercieel belang. De soort staat weliswaar niet op de Rode Lijst van de IUCN maar het is een van de duurdere vissoorten die op Nederlandse menukaarten vaak wordt aangeduid met de Franse benaming lotte. Verwarrend, want de Franse lotte (Lota lota), is een zoetwatervis die in het Nederlands kwabaal heet. Die verwarrende commerciële benaming "lotte" bestaat echter ook in het Frans, waar men om die reden voorkeur geeft aan de eenduidige naam baudroie voor het Nederlandse zeeduivel.

De benaming hamvis of staartvis wordt door de handel toegeschreven aan het feit dat alleen het achterste deel van de vis, dat geen graten bevat, geschikt is voor consumptie.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]