Zeeotter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeeotter
IUCN-status: Bedreigd[1] (2015)
Sea otter.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Mustelidae (Marterachtigen)
Onderfamilie:Lutrinae (Otters)
Geslacht:Enhydra
Fleming, 1822
Soort
Enhydra lutris
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Mustela lutris
Leefgebied zeeotter.jpg
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeeotter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De zeeotter (Enhydra lutris) is een dier uit de familie marterachtigen (Mustelidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Mustela lutris in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] De soort werd door John Fleming in 1822 in het geslacht Enhydra geplaatst.[3] In het Russische Verre Oosten wordt de zeeotter traditioneel ook wel 'Kamtsjatka-bever' genoemd.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het dier eet veel schelpdieren en zeeslakken zoals oesters en zeeoren. Ook zee-egels en kreeftachtigen worden gegeten. Hij opent ze door een steen op zijn buik te leggen en de schelp daar op stuk te slaan. De otter heeft onder zijn oksel een soort zakjes waarin hij voedsel kan bewaren.

Zeeotters vertoeven steeds langs de kust en gaan nooit de volle zee in. Om te vermijden dat ze tijdens het eten naar zee afdrijven rollen ze zich in kelp.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor aan de noordwestkust van Noord-Amerika en de noordoostkust van Azië. De zeeotter was plaatselijk bijna uitgestorven door overbejaging en wordt volgens de beoordeling van de IUCN in 2013 aangemerkt als 'bedreigd'.

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden drie ondersoorten onderscheiden.[4] Ze vertonen verschillen in lichaamslengte, en in opbouw van het skelet en het gebit.

  • Enhydra lutris lutris of gewone zeeotter. Een andere naam voor deze ondersoort is de Aziatische zeeotter; het is de grootste van de drie ondersoorten
  • Enhydra lutris nereis (Merriam, 1904) of zuidelijke zeeotter. Deze ondersoort leeft langs de kust van Californië tot Alaska, en zo verder langs de Russische kust tot aan het noordelijkste puntje van Japan. Het heeft een kleinere schedel dan de gewone zeeotter en heeft kleine tanden
  • Enhydra lutris kenyoni Wilson, 1991 of Alaskazeeotter. Wordt soms ook wel noordelijke zeeotter genoemd

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]