Zeeotter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeotter
IUCN-status: Bedreigd[1] (2015)
Sea otter.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Mustelidae (Marterachtigen)
Geslacht: Enhydra
Fleming, 1822
Soort
Enhydra lutris
(Linnaeus, 1758)
Leefgebied zeeotter.jpg
Afbeeldingen Zeeotter op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeeotter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De zeeotter (Enhydra lutris) is een dier uit de familie marterachtigen (Mustelidae). In het Russische Verre Oosten wordt hij traditioneel ook wel 'Kamtsjatka-bever' genoemd.

Leefwijze[bewerken]

Hij was bijna uitgestorven door overbejaging, maar inmiddels (2003) is hij weer vrij talrijk aan de kust te zien. De zeeotter is vooral dol op schaaldieren (Abalone) die ook bij de mens goed in de smaak liggen. Ook krabben, zee-egels, oesters, zeeoren en andere schelpdieren staan op zijn menu. Het bijzondere is dat hij gebruikmaakt van een steen om zijn prooi open te maken. Hij legt die op zijn buik en slaat dan de schelp erop stuk. De otter heeft onder zijn oksel ook een soort zakjes waarin hij zijn overtollig voedsel bewaart.

Zeeotters vertoeven steeds langs de kust en gaan nooit de volle zee in. Om te vermijden dat een zeeotter wegdrijft naar zee tijdens het eten, rolt hij zich in bruinwier. De botten vertonen osteosclerose, wat ze zwaarder maakt als een aanpassing aan een aquatisch bestaan.[2]

Verspreiding[bewerken]

Deze soort komt voor aan de noordwestkust van Noord-Amerika en de noordoostkust van Azië.

Ondersoorten[bewerken]

Er bestaan drie erkende ondersoorten, die variëren qua lichaamslengte en qua opbouw van skelet en gebit.

  • Enhydra lutris lutris (Linnaeus, 1758) of de gewone zeeotter. Nog een andere naam voor deze ondersoort is de Aziatische zeeotter; het is de grootste van de 3 ondersoorten met korte neusbeentjes.
  • Enhydra lutris nereis (Merriam, 1904) of de zuidelijke zeeotter. Dit type leeft langs de kust van Californië tot Alaska, en zo verder langs de voormalige Russische kust tot aan het noordelijke puntje van Japan. Deze ondersoort heeft een kleinere schedel dan de gewone zeeotter en heeft kleine tanden.
  • Enhydra lutris kenyoni (Wilson, 1991) of de Alaskazeeotter, soms ook noordelijke zeeotter.

Afbeeldingen[bewerken]