Zeeslag in de Straat van Messina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeeslag in de Straat van Messina
Naval Battle in the Strait of Messina by Frans Huys at Boijmans.jpg
Verblijfplaats Verschillende collecties
Kunstenaar Frans Huys (naar Pieter Bruegel de Oude)
Jaar 1561
Type Ets en gravure
Afmetingen 42,2 × 71 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Zeeslag in de Straat van Messina is een gravure van de Zuid-Nederlandse prentkunstenaar Frans Huys naar een ontwerp van Pieter Bruegel de Oude en uitgegeven door Hieronymus Cock in Antwerpen.

Voorstelling[bewerken]

Het stelt de Straat van Messina voor met de steden Reggio Calabria (aangeduid als Rezo) links en Messina rechts. In 1552-1553 is de stad Reggio hevig beschoten door een Turkse vloot, waarbij een groot deel van de stad in vlammen opging. De prent is gebaseerd op een ontwerp van Pieter Bruegel de Oude. Bruegel maakte in 1553 een reis naar Italië. Mogelijk heeft hij de incidenten in de Straat van Messina met eigen ogen gezien en getekend.

De voorstelling is meerdere keren gebruikt, onder andere in Joan Blaeus Theatrum civitatum nec non Admirandorum Neapolis et Sicili Regnorum, uitgegeven in Amsterdam in 1652, en als achtergrond op een ets uit 1680 van Jan Luyken, met als onderwerp de Slag bij Agosta.

Versies[bewerken]

Van de prent is niet meer dan één staat bekend. Exemplaren bevinden zich onder meer in het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en de Universiteit van Salzburg.