Zeeuws Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeuws Museum
Het Zeeuws Museum in Middelburg
Het Zeeuws Museum in Middelburg
Locatie Middelburg, Zeeland,
Nederland
Thema Zeeuws erfgoed
Personen
Directeur Marjan Ruiter
Conservator Caroline van Santen
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Zeeuws Museum is een museum in Middelburg over de provincie Zeeland. Sinds 1972 is het Zeeuws Museum gevestigd aan het Abdijplein in de Abdij van Middelburg.

Gebouw[bewerken]

Op 16 januari 2001 werd het museum gesloten ten behoeve van een grootscheepse verbouwing. Politieke, financiële en bouwkundige problemen vertraagden de verbouwing aanzienlijk. Op 5 juni 2007 kon het geheel vernieuwde museum weer voor het publiek worden opengesteld. De officiële heropening werd verricht door commissaris van de Koningin Karla Peijs.

Collectie[bewerken]

De collectie omvat onder meer de beroemde Zeeuwse wandtapijten, de historische collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de collectie hedendaagse kunst van de Provincie Zeeland.

Wandtapijten[bewerken]

Canon van Zeeland, venster 18 Wandtapijten Staten van Zeeland, 1574

De Staten van Zeeland lieten van 1593 tot 1604 in totaal zes wandtapijten maken met daarop de zeeslagen tijdens de Tachtigjarige Oorlog rond Zeeland afgebeeld. De afbeeldingen zijn naar ontwerpen van Hendrick Vroom. Ze werden opgehangen in de Abdij van Middelburg waar de Staten vergaderden en tegenwoordig het museum gevestigd is.[1].

Externe link[bewerken]