Zeezuiper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeezuiper
Zeezuiper.jpg
Alcoholpercentage 8,0%
Graan gerstemout
Oorsprong Meer
Brouwer Scheldebrouwerij
Type Tripel
Kleur goudblond - EBC 21
Bitterheidsgraad IBU 30
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Zeezuiper is een Belgisch-Nederlands bier. Het wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij, gevestigd te Meer (een deelgemeente van Hoogstraten).

Achtergrond[bewerken]

De oprichters van de Scheldebrouwerij hadden banden met het Nederlandse Bergen op Zoom. De naam Zeezuiper verwijst naar De Zeezuiper, een natuurgebied en overblijfsel van een uitgestrekt moerasgebied ter hoogte van de Wouwse tol in de buurt van Bergen op Zoom.[1] Het gebied bestaat uit door veenafgravingen ontstane vennen en bossen. Het bier wordt gebrouwen sinds 1994.[2] Oorspronkelijk heette het bier ook De Zeezuiper. In 2009 werd de naam gewijzigd in Zeezuiper omdat niemand "de" erbij zei. Het etiket werd meteen mee vernieuwd. In 2010 werd ook het logo van de brouwerij aangepast. Op het etiket van de flesjes staan twee wildemannen, waarvan een met een krab aan zijn teen. Dit is een verwijzing naar Bergen op Zoom, dat twee wildemannen in haar wapenschild voert en waarvan de inwoners de bijnaam krabben hebben; bovendien is Krabbegat de carnavalsnaam van Bergen op Zoom.

Flesje met de vroegere naam en etiket

Het bier[bewerken]

Zeezuiper is een goudblonde tripel met een alcoholpercentage van 8% en wordt verkocht in flessen van 33 cl, 75cl en vaten van 20 liter. Zeezuiper heeft een ruime, witte schuimkraag die inzakt op een licht troebel, goudgeel bier met een fruitig-moutig-kruidige neus. In de smaak komt daar een weldoende hopbitterheid bij. De smaak wordt onder meer bepaald door de toevoeging van koriander. Het bier heeft een lange nasmaak die langzaam uitvloeit. Aanvankelijk bedroeg het alcoholpercentage 7,5%, maar in 2002 werd het verhoogd tot 8%.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]