Zegel (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Zegel.svg
Zegel
Opening 18 april 2015
Netwerk Premetro Antwerpen Logo.svg Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Lijn(en) DeLijn icon 8antw.svg DeLijn icon 10antw.svg
Constructie
Type Doorgangsstation
Staat In exploitatie
Spookstation 1981 - 2015
Constructie Gestapeld station
Perrons(poren) 2
Perronlengte 60 meter
Ligging sporen Gestapeld
Toegankelijkheid Wheelchair symbol.svg Visualimpairments symbol.svg
Lijnen
 
Astrid
Astrid
Octicons-chevron-left.svg DeLijn icon 8antw.svg Octicons-chevron-right.svg helling Herentalsebaan
P+R Wommelgem
Astrid
P+R Schoonselhof
Octicons-chevron-left.svg DeLijn icon 10antw.svg Octicons-chevron-right.svg helling Foorplein
Wijnegem
Aansluitingen
Tram DeLijn icon 24antw.svg
Bus 30 410 415 416 417 418 427 429
Ligging
Stad Antwerpen
District Borgerhout
Coördinaten 51° 13′ NB, 04° 27′ OL
Zegel (Antwerpse premetro)
Zegel
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Antwerpen

Zegel is een station van de Antwerpse premetro onder de Turnhoutsebaan in het Antwerpse district Borgerhout, gelegen ter hoogte van de kruising Zegelstraat en Sint-Janstraat. Het wordt bediend door tramlijnen 8 en 10.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De werken aan de Reuzenpijp, waaraan het station ligt, werden in 1977 aangevat en al in 1981 weer stopgezet. Het was jarenlang een spookstation, en de twee tramlijnen die door de tunnel hadden moeten rijden (lijnen 10 naar Deurne en 24 naar Silsburg) bleven bovengronds rijden.

Op 3 april 2008 antwoordde minister van openbare werken Hilde Crevits op een parlementaire vraag van Ludwig Caluwé dat niet station Drink, maar wel station Zegel zou worden geopend in het kader van het Pegasusplan, gezien de betere ontsluitingsmogelijkheden van het station Zegel.

Op 19 december 2012 keurde de Vlaamse regering op voorstel van minister Crevits het PPS-project voor LIVAN1 goed en in maart 2013 startten, die twee jaar later werden opgeleverd.[1] Het plan voorzag in een nieuwe sneltramlijn 8 tussen het Koningin Astridplein en Wommelgem, waarbij trams 10 en 24 bovengronds zouden blijven rijden.

Sinds 18 april 2015 is station Zegel in gebruik voor tramlijn 8, exact twee jaar later startte ook tramlijn 10 de bediening van dit station op haar traject tussen Wijnegem en het Astridplein.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Zegel heeft op verdieping -1 een loketzaal van meer dan 200 meter lang. Daaronder liggen de zestig meter lange perrons in twee boven elkaar gelegen kokers, waarvan de koker richting Deurne het diepste gelegen is. Het station heeft bovengrondse ingangen, waarvan de noordelijke ingang op de hoek van de Sint-Janstraat met de Turnhoutsebaan en de zuidelijke ingang op de hoek van de Zegelstraat met de Turnhoutsebaan.

Zegel is het laatste station voor de oostelijke premetrotak zich splitst in een noordoostelijke tak naar Deurne-Noord (voor tramlijn 10) en een zuidoostelijke tak naar Deurne-Zuid (voor tramlijn 8).

Bij de ingebruikname van de helling op de Leien op zaterdag 3 juni 2017 werd tramlijn 8 verlengd tot het Antwerpse Zuidstation en tramlijn 10 tot het Schoonselhof.[2]

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens plan 2021 (zie Nethervorming basisbereikbaarheid) zouden eind 2021 de twee bovengenoemde tramlijnen vervangen worden door de premetrolijnen M4 en M8. Bovengronds zou dan overgestapt kunnen worden op tramlijn T13. Er werd in maart 2021 besloten om dit plan enkele jaren uit te stellen tot er voldoende nieuwe trams geleverd zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]