Zeildoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Iemand vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met [[Zeil_(schip) en/of Canvas (materiaal)]], of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

Zeildoek (buiten de textielindustrie ook vaak aangeduid als canvas) is een zware, met een effen binding geweven stof, veelal gemaakt van katoenvezels maar oorspronkelijk ook van linnen.

Zeildoek kent vele toepassingen, van sneakers tot tentdoeken en zandzakken toe.[1] Voor zeilen is het typisch genoeg wat minder gebruikelijk, door de moderne technologie zijn diverse kunststoffen en laminaten daar inmiddels wat gebruikelijker.

Zeildoek wordt geweven met twee garens in de schering en een enkel garen in de inslag.

Soorten zeildoek[bewerken]

Zeildoek wordt gecategoriseerd naar gewicht via een numeriek systeem, waarbij klasse 1 de zwaarste variëteit is en en klasse 12 de lichtste. Er bestaan traditionele namen voor deze gewichtsklassen, maar die worden tegenwoordig nog maar zelden gebruikt.

Het nummeringssysteem gaat uit van het gewicht van een stuk doek dat 36 bij 22 Engelse duimen meet (91.44 x 55.88 cm), waarbij gewichten van minder dan 19 ounce (538.640939 gr.) als genummerd doek worden aangemerkt, waarbij het klasseringsnummer verwijst naar het aantal ounces afgetrokken van 19 voor het bovengenoemde 36x22duims stuk doek. Voorbeeld: Bij een klasse #8 doek weegt een stuk van 36 bij 22 dus 11 ons (ongeveer 312 gr.) (19 - 8 = 11).[2]