Zeki Müren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeki Müren
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1950 - 1996
Oorsprong Bursa, Turkije
Genre(s) Turkse Klassieke Muziek
Label(s) Grafson Plak, Coşkun Plak LP, Kalan, Türküola LP, Minareci Kaset, Sahibinin Sesi Greece, Balkan Plak, Yavuz Plak, Lider Plak, Elenor LP
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Zeki Müren (1931-1996) was een bekende Turkse zanger, componist en acteur. Hij stond bekend voor zijn stem en zijn precieze articulatie. Hij zong zowel Turkse klassieke muziek en hedendaagse liedjes.

Biografie[bewerken]

Zeki Müren groeide op in het provinciestadje Bursa in westelijk Turkije. Van 1950 tot 1953 studeerde hij kunsten in Istanboel op de Academie voor Schone Kunsten. Ondertussen lanceerde hij zijn muziekcarrière. Müren's eerste album verscheen in 1951, toen hij al een vaste zanger was bij de radio in Istanbul. In 1955 maakte hij zijn eerste gouden plaat.

Gedurende zijn professionele carrière, welke zich over 45 jaar uitstrekte, componeerde Müren meer dan honderd liedjes en deed meer dan tweehonderd opnames. Hij werd gelauwerd als "de Zon van de Turkse klassieke muziek" en kreeg de bijnaam "Pasja" of "Generaal" omwille van zijn grote invloed op muzikaal vlak. Hij was lange tijd "Artiest van het Jaar". Veel van Müren's albums werden ook populair in Griekenland, Duitsland en de USA. Tijdens de jaren 60 en 70 Müren was ook een getalenteerde poëet, hij publiceerde Bıldırcın Yağmuru (De Kwartelregen) in 1951. Hij acteerde ook in veel Turkse films, waarvoor hij meestal de muziek schreef. Hoewel hij zichzelf niet als schilder zag, schilderde hij als hobby.

Müren kleedde zich vrouwelijk en droeg vaak veel juwelen en zware make-up, vooral in zijn latere leven.Ook stopte hij vaak tijdens zijn concert om zich om te kleden. Het was een publiek geheim dat hij homoseksueel was. Hij zorgde ervoor dat latere homoseksuele artiesten veel meer geaccepteerd werden in Turkije. Müren deed omtrent zijn mogelijke homoseksualiteit nooit een publieke uitspraak, hij ontkende noch bevestigde het. Zeki Müren vond het belangrijk om 5x per dag te bidden en ging iedere vrijdag naar de moskee. Zeki Müren stierf aan een hartaanval tijdens een live optreden in İzmir op 24 september 1996. Zijn dood veroorzaakte een schokgolf in heel Turkije en duizenden mensen woonden zijn begrafenis bij. Het Zeki Müren Kunstmuseum in Bodrum, waar Müren lange tijd woonde, werd al door honderdduizenden mensen bezocht sinds de opening er van in 2000.