Zelfscankassa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zelfscankassa bij een Wal-Mart.

Een zelfscankassa is een kassa waarbij de klant zelf de producten kan scannen. Hierbij moet de streepjescode van het product ter hoogte van de barcodescanner gehouden worden. Wanneer alle producten zijn gescand, kan er gekozen worden te betalen met een bankpas of alsnog aan een kassa. Wanneer wordt gekozen voor betaling per bankpas, kan dit rechtstreeks aan de zelfscankassa gebeuren. Wanneer echter wordt gekozen voor contante betaling bij de kassa, wordt er een speciale bon uitgeprint met een streepjescode. Deze streepjescode wordt door de kassamedewerker gescand, waarna in de computer staat welke producten er met die streepjescode zijn gekocht. Daarna betaalt de klant contant bij de kassa.

Een ander systeem wordt toegepast bij sommige Albert Heijn- en Jumbo-supermarkten. Daar kan men (indien gewenst) de boodschappen al winkelend scannen met een handscanner en betalen met de pinpas. Met de bon kan een uitgangspoortje worden geopend. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Bij de vestigingen van AH to go kan men in toenemende mate gebruikmaken van een zelfscankassa. Voor producten zonder streepjescode zoals losse broodjes en los fruit kan men zelf op het aanraakscherm aangeven wat men heeft en hoeveel. Vervolgens kan men met pinpas betalen en indien gewenst een bon krijgen. Men kan vervolgens zo naar buiten lopen.

Introductie zelfscankassa[bewerken]

Sommige winkels in Nederland en België hebben al jaren [wanneer?] zelfscankassa's. Het voordeel is hierbij dat er geen kassamedewerkers nodig zijn, en dat vooral wanneer er wordt gebruikgemaakt van een bankpas er een flinke tijdwinst is. Sinds 2006 experimenteren Albert Heijn en C1000 in hun testwinkels respectievelijk vierde generatieformules met zelfscankassa's. Inmiddels heeft Albert Heijn vooral in de XL filialen zelfscan en is C1000 overgenomen door andere supermarktketens. Ook Jumbo Supermarkten heeft in veel vestigingen zelfscan toegepast.[1] Regionale keten Hoogvliet Supermarkten heeft inmiddels zelfscankassa's in meer dan de helft van haar filialen geïntroduceerd.

Herkenning producten[bewerken]

De herkenning van de producten gebeurt elektronisch met behulp van de barcode. Daarnaast zijn er nog extra controles. Soms moeten artikelen op een band worden gelegd waaronder een weegschaal zit die het product weegt. Hierdoor kan het apparaat inschatten welk product het is en controleren dat alle producten goed gescand zijn voordat afgerekend kan worden.

Vergelijking[bewerken]

Een onderzoek uit 2006 heeft aangetoond dat 60% liever geholpen wordt door een kassamedewerker dan door een zelfscankassa. Als reden wordt genoemd de "onpersoonlijke sfeer". Bovendien zijn sommige kassabedienden bang dat zij vervangen worden door zelfscankassa's.

Volgens een zelfscankassafabrikant in het supermarktblad Distrifood doet een klant er ongeveer 6 tot 8 seconden over om een product te scannen, terwijl een kassamedewerker dit in iets minder dan een seconde doet. Het gaat vooral om het gevoel sneller klaar te zijn, terwijl dit in de praktijk nauwelijks het geval is. De fabrikant vergelijkt het met het ontwijken van een file door een sluiproute te kiezen: de chauffeur denkt dat het sneller gaat, terwijl hij wellicht langer onderweg is.

Als de zelfscankassa's extra kassa's zijn vergroot dat wel de totale afrekencapaciteit van de winkel, terwijl ze weinig personeel vergen.