Zendtijd voor Kerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zendtijd voor Kerken (ZvK) is een zelfstandige Nederlandse publieke omroep, opgericht door enkele kerkgenootschappen. De ZvK en de IKON zijn onderdeel van de VKZ (verzorging Kerkelijke Zendtijd). De ZvK is een zogenaamde 2.42-omroep (voorheen 39f-omroep) en zendt meestal op zondag kerkdiensten uit via radio en televisie. Op televisie zendt ZvK uit op Nederland 2, op de radio voornamelijk op Radio 5.

De ZvK wil door het uitzenden van met name kerkdiensten via radio en televisie in dienst staan van de kerken. De kerk heeft volgens de omroep de opdracht het evangelie te verkondigen, ook in het publieke leven. Door deze uitzendingen te verzorgen wil ze enerzijds luisteraars en kijkers bereiken die, om welke reden dan ook, de kerk niet meer bezoeken en anderzijds een wervend appel doen uitgaan tot hen die geen relatie met de kerk en het evangelie (meer) hebben. Een van haar jongste uitingen is de reeks Denkstof, waarvan meer dan 40 afleveringen zijn verschenen: korte preekjes, gefilmd in samenwerking met de Evangelische Omroep (EO), voor twintigers.

Eind 2012 maakte het kabinet-Rutte II bekend dat de regeling betreffende de 2.42-omroepen zal worden beëindigd per 1 januari 2016. Dit betekent het einde voor ZvK. Aanvankelijk zou de omroep met het ingaan van de nieuwe medialicentie in 2015 samen met RKK en IKON meegaan in de fusie tussen KRO en NCRV. De kabinetsplannen voor 2016 gaven echter aanleiding voor een nieuwe strategie. ZvK en IKON kozen voor samenwerking met de EO. Welke vormen de samenwerking moet aannemen is nog onderwerp van bespreking. In elk geval wordt gewerkt aan een gezamenlijk 'productiehuis'[1] en op 8 juli 2013 verhuisden IKON en ZvK naar het gebouw van de EO.

Deelnemende kerkgenootschappen[bewerken]

De volgende kerkgenootschappen nemen deel aan ZvK:

Externe link[bewerken]