Zenuwspiraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een zenuwspiraal in gebruik

Een zenuwspiraal, bibberspiraal of kortweg spiraal is een spel waarin het de bedoeling is om een ring om een draad voort te bewegen tot aan de andere kant. Als de speler met de ring de draad aanraakt, gaat er een lampje branden of een zoemer af en moet de speler weer opnieuw beginnen.

Bij sommige zenuwspiralen zijn er echter één of meerdere rustpunten. Als de draad dan geraakt wordt, moet de speler terug naar het laatste gepasseerde rustpunt en niet helemaal terug tot aan het begin. Dit principe wordt vaak gebruikt bij zenuwspiralen op TV. Hierbij krijgen de kandidaten vaak ook nog een beperkte tijd, bv. 3 minuten om zover mogelijk te komen. Hierdoor staan ze nog meer onder druk tijdens het spelen van de spiraal, wat het niet raken van de spiraal extra lastig maakt, maar het scheelt dan wel heel erg dat de kandidaten dan niet weer helemaal opnieuw hoeven te beginnen als ze de spiraal raken.

Er zijn ook computerspellen die op de zenuwspiraal zijn gebaseerd. In plaats van dat je een ring om een draad voortbeweegt is het hierbij zo dat je dan de muiscursor of een vergelijkbaar muisgestuurd object tussen een dubbele wand voortbeweegt zonder de wanden aan te raken. In dat geval hoor je dan meestal een geluidssignaal, waarbij je dan vaak een beperkt aantal pogingen krijgt om het opnieuw te proberen.

Zenuwspiraal en elektriciteit[bewerken]

Een schakelaar dient om een stroomkring te openen en te sluiten. De ring van een zenuwpees is eigenlijk een schakelaar: als de draad hiermee wordt geraakt, wordt de stroomkring gesloten, zodat het lampje of de zoemer word geactiveerd.

De zenuwspiraal op televisie[bewerken]

In verschillende televisieprogramma's komt er een zenuwspiraal voor: