Zenuwspiraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zenuwspiraal in gebruik

Een zenuwspiraal, bibberspiraal of kortweg spiraal is een behendigheidsspel waarin een ring langs een draad van de ene uiteinde naar de andere uiteinde moet worden gebracht zonder die draad aan te raken. Als de speler met de ring de draad aanraakt, gaat er een lampje branden of een zoemer af. Dit spel op batterijen of aangesloten op het lichtnet test de oog-handcoördinatie en de fijne motoriek van de speler.

Bij sommige zenuwspiralen zijn er één of meerdere rustpunten. Als de draad dan geraakt wordt, moet de speler terug naar het laatst gepasseerde rustpunt, waarna een nieuwe poging kan worden ondernomen. Bij zenuwspiralen in spelprogramma's op televisie worden vaak rustpunten gebruikt, en worden speeltijden bekort waardoor de druk op de speler toeneemt.

Zenuwspiraal en elektriciteit[bewerken | brontekst bewerken]

Een schakelaar dient om een stroomkring te openen en te sluiten. De ring van een zenuwspiraal is eigenlijk een schakelaar: als de draad hiermee wordt geraakt, wordt de stroomkring gesloten, zodat het lampje of de zoemer wordt geactiveerd.

De zenuwspiraal op televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In verschillende televisieprogramma's komt er een zenuwspiraal voor:

Variaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een populair gezelschapsspel gebaseerd op de zenuwspiraal is Dokter Bibber.

Bij computerspellen gebaseerd op de zenuwspiraal moet de muiscursor worden voortbewogen door een doolhof zonder de zijwanden aan te raken. Een populaire practical joke dat viraal ging was The Maze, een spel in 2004 ontworpen door Jeremy Winterrowd om spelers ervan te laten schrikken met een plotselinge gil (internet screamer) samen met een plotselinge verschijning van de afbeelding van het filmpersonage Regan MacNeil (Linda Blair) uit de horrorfilm The Exorcist. Opnieuw kreeg het spel aandacht toen gefilmde reacties van spelers werden gepubliceerd op YouTube.

Ook het TV-programma "Stilte AUB", dat sinds 12 maart 2021 op SBS6 wordt uitgezonden, is gebaseerd op de zenuwspiraal. In dit programma moeten kandidaten allerlei themakamers trotseren zonder hierbij meer dan 50 dB geluid te maken, anders zijn ze af.