Zernikecomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Zernikecomplex, ook wel Zernike Campus genoemd, is een gebied in het noorden van de stad Groningen dat deel uitmaakt van de wijk Paddepoel. Het is vernoemd naar wetenschapper Frits Zernike (1888-1966) die in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. In het gebied bevindt zich een concentratie van gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen, alsmede vestigingen van bedrijven, zoals Transcom, Biblionet en Google.

Overzicht westzijde Zernikecomplex
Overzicht oostzijde Zernikecomplex

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren '60 is het ten noorden van Groningen het Zernikecomplex ontstaan met als uiteindelijke doel grote delen van de universiteit daarheen te verplaatsen. Het doel was daarbij niet, zoals bijvoorbeeld de campus van Universiteit Twente in Enschede, dat studenten op de campus kwamen wonen, maar wel de concentratie van de universiteit op één plek. In de jaren '80 is men van dit idee afgestapt, waardoor een groter deel van de universiteit in de stad is achtergebleven dan vooraf gepland. Op het Zernikecomplex verschenen ondertussen bedrijven en vestigde zich de Hanzehogeschool.

Eind januari 2015 werden herinrichtingsplannen voor het Zernikecomplex bekendgemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen. Het hele gebied moet meer parkachtig worden. Onderdeel daarvan zijn nieuwe fiets- en wandelpaden, horecavoorzieningen, winkeltjes en studenten- en bedrijfshuisvesting. De totale investeringen bedragen rond de 15 miljoen euro. In het oostelijke deel van de Zernikecampus moet volgens plan in eerste instantie vooral nieuwbouw worden gerealiseerd.[1] In 2015 is begonnen met de bouw van de Energy Academy Europe (EAE), waarin bedrijfsleven, onderwijs, en wetenschap gezamenlijk moeten gaan werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied.[2] Voor natuurkunde en scheikunde moet het bestaande Nijenborgh 4 wijken om plaats te maken voor een compleet nieuw gebouw, waarvoor het definitieve ontwerp in december 2015 werd bekendgemaakt. Het gebouw zal worden vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.[3]

Instellingen[bewerken]

Opleidingen van de RUG die gevestigd zijn op Zernike[bewerken]

Onderdelen van de Hanzehogeschool Groningen die gevestigd zijn op Zernike[bewerken]

Onderzoekscentra op Zernike[bewerken]

Fotoverzicht van de gebouwen[bewerken]

Rijksuniversiteit Groningen[bewerken]

Hanzehogeschool[bewerken]

Naast de verschillende faculteiten, opleidingen en onderzoekscentra, zijn het Facilitair Bedrijf van de RUG, een grote tentamenhal (Aletta Jacobs hal) en het sportcentrum van de universiteit en hogeschool er gevestigd. Op het sportcentrum zijn de studentensportverenigingen van de ACLO gehuisvest.

Externe links[bewerken]