Zernikecomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht westzijde Zernikecomplex
Overzicht oostzijde Zernikecomplex

Het Zernikecomplex, ook wel Zernike Campus genoemd, is een gebied in het noorden van de stad Groningen dat deel uitmaakt van de wijk Paddepoel. Het is vernoemd naar wetenschapper Frits Zernike (1888-1966) die in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. In het gebied bevindt zich een concentratie van gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen, alsmede vestigingen van bedrijven, zoals Transcom, Biblionet en Google.

Instellingen[bewerken]

Opleidingen van de RUG die gevestigd zijn op Zernike[bewerken]

Onderdelen van de Hanzehogeschool Groningen die gevestigd zijn op Zernike[bewerken]

Onderzoekscentra op Zernike[bewerken]

Fotoverzicht van de gebouwen[bewerken]

Naast de verschillende faculteiten, opleidingen en onderzoekscentra, zijn het Facilitair Bedrijf van de RUG, een grote tentamenhal (Aletta Jacobs hal) en het sportcentrum van de universiteit en hogeschool er gevestigd. Op het sportcentrum zijn de studentensportverenigingen van de ACLO gehuisvest.

Bouwplannen[bewerken]

Eind januari 2015 werden de bouwplannen voor het Zernikecomplex bekendgemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen. Het hele gebied gaat op de schop en wordt meer parkachtig. Er komen nieuwe fiets- en wandelpaden, horecavoorzieningen, winkeltjes en studenten- en bedrijfshuisvesting. De totale investeringen bedragen rond de 15 miljoen euro. Met name voor het oostelijke gedeelte van de Zernikecampus bestaan een aantal grote bouwplannen.[1]

  • Er wordt een nieuw gebouw voor de Energy Academy Europe (EAE) gerealiseerd (maart 2015 - zomer 2016). Dit gebouw belooft het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden.[2] In dit nieuwe instituut zullen bedrijfsleven, onderwijs, en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied.[3]
  • Voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen wordt in twee fasen een nieuw gebouw, de Zernikeborg gerealiseerd (2016-2021).

Bereikbaarheid[bewerken]

Openbaar vervoer naar Zernikecomplex

Openbaar vervoer[bewerken]

Het Zernikecomplex is bereikbaar met lijnbussen uit geheel Noord-Nederland. Op een werkdag stoppen er op het Zernikecomplex ongeveer 310 bussen.

Stadslijnen

Lijn 15 rijdt via de ringweg en stopt niet bij tussengelegen haltes.

Streeklijnen

  • Lijn 171: Groningen Zernike - Groningen UMCG - Hoogezand-Sappemeer - Veendam v.v. (1 keer per uur, alleen in de spits)
  • Lijn 174: Groningen Zernike - Groningen UMCG - Hoogezand-Sappemeer - Zuidbroek - Veendam v.v. (1 keer per uur, alleen in de spits)
  • Qliner 335: Groningen Zernike - Heerenveen - Joure v.v. (3 ritten vanaf Zernike in de middagspits)
  • Lijn 504: Drachten - Groningen Zernike (2 ritten in de ochtendspits naar Zernike)
  • Lijn 617: Groningen Zernike - P+R Hoogkerk - Peize - Roden - Leek - Tolbert (2 tot 4 keer per uur, alleen in de spits, beide richtingen)
  • Lijn 640: Appingedam - Groningen Zernike (één rit in de ochtend naar Zernike)
  • Lijn 665: Winsum - Groningen Zernike (één rit in de ochtend naar Zernike)
  • Lijn 679: Winschoten - Groningen Zernike (één rit in de ochtend naar Zernike)

Eigen vervoer[bewerken]

Het complex is via de (noordelijke) ringweg bereikbaar per auto. Op het terrein zijn meerdere parkeerterreinen.

Externe links[bewerken]