Zernikecomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht westzijde Zernikecomplex
Overzicht oostzijde Zernikecomplex

Het Zernikecomplex, ook wel Zernike Campus genoemd, is een gebied in het noorden van de stad Groningen dat deel uitmaakt van de wijk Paddepoel. Het is vernoemd naar wetenschapper Frits Zernike (1888-1966) die in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. In het gebied bevindt zich een concentratie van gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen, alsmede vestigingen van bedrijven, zoals Transcom, Biblionet en Google.

Gechiedenis[bewerken]

In de jaren '60 is het ten noorden van Groningen het Zernikecomplex ontstaan met als uiteindelijke doel grote delen van de universiteit daarheen te verplaatsen. Het doel was daarbij niet, zoals bijvoorbeeld de campus van Universiteit Twente in Enschede, dat studenten op de campus kwamen wonen, maar wel de concentratie van de universiteit op één plek. In de jaren '80 is men van dit idee afgestapt, waardoor een een groter deel van de universiteit in de stad is achtergebleven dan vooraf gepland. Op het Zernikecomplex verschenen ondertussen bedrijven en vestigde hier de Hanzehogeschool.

Eind januari 2015 werden de bouwplannen voor het Zernikecomplex bekendgemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen. Het hele gebied gaat op de schop en wordt meer parkachtig. Er komen nieuwe fiets- en wandelpaden, horecavoorzieningen, winkeltjes en studenten- en bedrijfshuisvesting. De totale investeringen bedragen rond de 15 miljoen euro. Met name voor het oostelijke gedeelte van de Zernikecampus bestaan een aantal grote bouwplannen.[1] Er wordt een nieuw gebouw voor de Energy Academy Europe (EAE) gerealiseerd (maart 2015 - zomer 2016). In dit nieuwe instituut zullen bedrijfsleven, onderwijs, en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied.[2] Voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen wordt in twee fasen een nieuw gebouw, de Zernikeborg gerealiseerd (2016-2021).

Instellingen[bewerken]

Opleidingen van de RUG die gevestigd zijn op Zernike[bewerken]

Onderdelen van de Hanzehogeschool Groningen die gevestigd zijn op Zernike[bewerken]

Onderzoekscentra op Zernike[bewerken]

Fotoverzicht van de gebouwen[bewerken]

Naast de verschillende faculteiten, opleidingen en onderzoekscentra, zijn het Facilitair Bedrijf van de RUG, een grote tentamenhal (Aletta Jacobs hal) en het sportcentrum van de universiteit en hogeschool er gevestigd. Op het sportcentrum zijn de studentensportverenigingen van de ACLO gehuisvest.

Externe links[bewerken]