Naar inhoud springen

Zeskieuwszaaghaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeskieuwszaaghaai
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
Zeskieuwszaaghaai
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Orde:Pristiophoriformes (Zaaghaaien)
Familie:Pristiophoridae
Geslacht:Pliotrema
Soort
Pliotrema warreni
Regan, 1906
Verspreidingsgebied van Pliotrema warreni in het blauw.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeskieuwszaaghaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zeskieuwszaaghaai (Pliotrema warreni) is een vis uit de familie van zaaghaaien (Pristiophoridae) en behoort tot de orde van zaaghaaien (Pristiophoriformes). De vis kan een lengte bereiken van 170 centimeter.

De zeskieuwszaaghaai is een zoutwatervis. De vissoort leeft in een beperkt zeegebied in de Indische Oceaan ter hoogte van Zuid-Afrika, Mozambique en Madagaskar (zie kaartje) op een diepte van 60 tot 430 meter onder het wateroppervlak.
De zeskieuwszaaghaai is gemiddeld tussen de 83 en 136 cm, mannetjes blijven kleiner (83 -110 cm) dan vrouwtjes. Deze haai is eierlevendbarend en brengt jaarlijks 5 tot 7 jongen ter wereld per worp. Door deze langzame voortplanting is deze vissoort zeer gevoelig voor overbevissing.

Relatie tot de mens

[bewerken | brontekst bewerken]

De zeskieuwszaaghaai is voor de visserij van geen belang, de vis wordt niet aangeland, maar waarschijnlijk wel incidenteel als bijvangst gevangen bij de intensieve boomkorvisserij op volle zee op het continentaal plat bij Zuid-Afrika en Mozambique. Er is weinig bekend over deze vis; ondanks het beperkte gebied waarbinnen de soort voorkomt en zijn gevoeligheid voor bevissing, is de zeskieuwszaaghaai door de IUCN op de rode lijst geplaatst als niet bedreigd.[1]