Zetor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zetor Logo
Zetor 25A
Zetor 4011 (URI)
Zetor 9540 (URIII)
Zetor Forterra
Zetor Crystal

Zetor is een Europese tractorfabrikant, gevestigd in Brno, Tsjechië. Zetor houdt zich sinds 1946 bezig met de ontwikkeling en productie van tractoren. Zetor bestond in 2016 70 jaar, in die tijd heeft het merk ongeveer 1,3 miljoen tractoren geproduceerd en verkocht. Zetor exporteert naar 140 landen.

1946-2017[bewerken | brontekst bewerken]

Zetor 2013 in smalspoor uitvoering, als basis diende het model 2011, deze trekker is van bouwjaar 1964.
Zetor 8045 Crystal

Zetor kwam voort uit Česká Zbrojovka en hun eerste tractor was de Z25. Al snel volgenden er meer series en het merk bloeide op. In 1960 kwam de URI serie op de markt. Deze serie was revolutionair op meerdere punten, onder andere was het voor het eerst dat er gebruik werd gemaakt van dezelfde onderdelen om een hele serie te bouwen. Ook de ZetorMatic hefinrichting was nieuw met automatische diepteregeling.

In de jaren '60 ging Zetor samenwerken met de Poolse tractoren fabrikant Ursus. Eind jaren '60 lanceerde Zetor een compleet nieuwe serie genaamd: Crystal. De Crystal-serie had als eerste trekker een gekeurde veiligheidscabine. Samen met de URII serie liep Zetor nu voorop in ontwikkeling en productie van hun tractoren. In 1975 kwam Zetor met hun eerste 6-cilinder tractor, een Crystal 12011 zonder voorwielaandrijving en de Crystal 12045 met voorwielaandrijving.

In de late jaren '70 werd de productie van de Zetor Crystal tractoren verplaatst naar het Slowaakse Martin, dit gaf Zetor de ruimte om de URI serie nog verder door te ontwikkelen. Dit was begin jaren '70 ook al gebeurd met de 7 serie waarop de 9 serie volgde in 1977. Begin jaren '80 werd de URI weer vernieuwd door de 10 serie. In Martin was ZTS inmiddels druk bezig met de modernisering van de Crystal serie.

In de jaren '90 wilde Zetor weer terug naar de hogere vermogensklassen die ze eerder kwijtgeraakt waren aan ZTS. Zetor noemde sterkere tractoren de URIII serie met acht types van 75 tot 115 pk. In 1993 vond er een grote verandering plaats voor Zetor, het tot toen nog staatbedrijf werd geprivatiseerd. Ondertussen ging de ontwikkeling van tractoren gewoon door en sloot Zetor een contract met John Deere, hierdoor liepen er nu groen-gele Zetor's in Latijns-Amerika.

In de jaren rond de eeuwwisseling kwam Zetor finacieel in zwaar weer terecht, hierdoor kwam het bedrijf aan de rand van de afgrond. In 2002 werd Zetor opgekocht door het Slowaakse HTC Holding dit brak de Tsjechische trots enigszins maar het liet vooral een frisse wind waaien door het bedrijf. Een energiecentrale werd afgestoten, werknemers ontslagen en de productielijnen werden vernieuwd. Hierdoor konden de nieuw ontwikkelde opvolgers van de UR series ook eindelijk echt doorbreken.

De opvolgers van de URI en de URIII serie kennen we vandaag de dag ook nog onder de namen Proxima en Forterra. Inmiddels zijn ook deze series weer uitgebreid en verbeterd. Ook de Major serie kwam terug in 2013. In de 2015 kwam de inmiddels legendarische Crystal serie weer terug op de markt. Tegenwoordig heeft Zetor deze series te koop: Major, Proxima, Forterra en Crystal. Allemaal met luxere en eenvoudigere uitvoeringen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]