Zeughaus (Deutsches Historisches Museum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De voorkant van het Zeughaus.
Gevel van het Zeughaus

Het Zeughaus is het oudste gebouw van de straat Unter den Linden in Berlijn. Tegenwoordig is het Deutsches Historisches Museum hierin gevestigd

Het werd tussen 1695 en 1706 gebouwd als wapenarsenaal en wordt als één van de mooiste barokke gebouwen van Noord-Duitsland beschouwd. Het gebouw werd gebouwd door Johann Arnold Nering, Martin Grünberg, Andreas Schlüter en Jean De Bodt. In 1875 werd het gebouw tot legermuseum verbouwd. Het werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar werd van 1949 tot 1965 totaal gerenoveerd.

De vleugels van het bouwwerk omsluiten een binnenplaats. Het exterieur is opgeluisterd met beelden van Schlüter, waaronder maskers van stervende strijders.

Sinds 1952 zit het Deutsches Historisches Museum in het in 2005 gerenoveerde gebouw. In een moderne vleugel van glas en staal, ontworpen door architect I.M. Pei, zijn wisselende exposities te zien. Enkele opvallende voorwerpen zijn bijvoorbeeld de steek van Napoleon Bonaparte die in Duitse handen kwam tijdens de slag bij Waterloo en de globe van Hitler. Op de website van het museum kan je de Linzer Sammlung, ooit Hitlers kunstverzameling, nu online bekijken.

Externe links[bewerken]