Zeven Steden van Cibola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Zeven Steden van Cibola zijn zeven legendarische steden die zich volgens de overleveringen ergens in het zuidwesten van de Verenigde Staten zouden bevinden. De steden zouden bevolkt worden door indianen en over ongekende rijkdommen beschikken.

Oorsprong van de legende[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk ligt de oorsprong van de legende niet in Amerika maar in Spanje. Toen de Moren in 1150 het gebied Mérida innamen zouden zeven bisschoppen met een groot aantal schatten weg zijn gevlucht om ze uit handen van de Moren te houden. In een ver en op dat moment onbekend land zou elke bisschop een stad hebben gesticht. Deze steden werden de steden van Cibola en Quivira genoemd. De legende groeide en na verloop van tijd sprak men over steden met een onmetelijke rijkdom.

Cibola in Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de Spanjaarden de Nieuwe Wereld begonnen te veroveren ontstond het idee dat de steden van Cibola zich misschien op dit continent zouden bevinden.

In 1527 leed een expeditie van de Spaanse conquistador Pánfilo de Narváez schipbreuk voor de kust van het hedendaagse Texas. Álvar Núñez Cabeza de Vaca was een van de weinige overlevenden en leidde de terugtocht, dwars door Texas, New Mexico, Arizona, over het Sierra Madregebergte tot aan de Golf van Californië. Slechts vier mensen overleefden de tocht. Ze vertelden dat ze de indianen over steden hadden horen praten met een enorme rijkdom.

Cibola is ook beschreven door Marcos de Niza, een franciscaner monnik, die beweerde een van de steden van een afstand gezien te hebben tijdens een ontdekkingstocht.

In 1540 vertrok een expeditie van de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Vásquez de Coronado om deze zeven steden te ontdekken en de vermeende rijkdommen in beslag te nemen. De reis werd echter een teleurstelling en een groot aantal van de expeditieleden is onderweg gestorven.

Ook Antonio de Mendoza en een overlevende van de schipbreuk van Pánfilo de Narváez, genaamd Estebanico hebben een zoektocht opgezet.

Cibola in fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Mesa Verde

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]