Zevenstromenland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het meer Kaindy

Zevenstromenland (Russisch: Семиречье, Semiretsje, Kazachs: Жетысу; Zjetysoe, Kirgizisch: Жетисуу; Ğetisuu) is een landschap in Centraal-Azië. Het is een hellend gebied dat afloopt van de bergketens van de noordelijke Tiensjan en de Dzjoengaarse Alataoe naar het Balkasjmeer, het Sasykolmeer en het Alaukolmeer. Het is vernoemd naar de zeven hoofdrivieren (stromen) Ili, Karatal, Bien, Aksoe, Lepsy, Baskan en Sarkand. In het oosten grenst het aan Dzjoengarije.

Politiek gezien valt het gebied grotendeels onder het bestuur van Kazachstan, de zuidoostelijke en zuidelijke randen onder Kirgizië en de Chinese autonome regio Sinkiang.

Aan de zuidelijke oever van het Balkasjmeer grenzen de brede zandwoestijnen Taoekoem, Sary-isjikotraoe en Ljoekkoem, waarin talrijke uitgedroogde beddingen (bakanas) liggen. Het Zevenstromenland is in het westelijk deel bedekt met woestijnvegetatie, die wordt gebruikt voor de winterweide. Alleen in het noordwesten, in het stroomgebied van de Ili wordt irrigatielandbouw bedreven. De voorgebergten zijn tot 2000 meter hoogte bedekt met lichte loofbossen en daarboven met naaldbossen.

In het gebied wonen vooral etnische Kazachen, maar het is ook het gebied van de Semiretsje-Kozakken.