Zevergem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zevergem
Deelgemeente in België Vlag van België
Zevergem (België)
Zevergem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag De Pinte De Pinte
Fusie 1977
Coördinaten 50° 59′ NB, 3° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,77 km²
Inwoners
(1/1/2020)
1.761
(201 inw./km²)
Overig
Postcode 9840
NIS-code 44012(B)
Oude NIS-code 44079
Detailkaart
Kaart van Zevergem
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Zevergem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van De Pinte, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Het dorp ligt aan de Schelde.

Zicht op Zevergem

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zevergem is een van de oudste zogenaamde oeverdorpen van het Scheldeveld. De oudste vermelding van het dorp dateert van 964, toen nog als Sewaringhem, een naam die is afgeleid van Saiwiwaringa heim (woning van de lieden van Saiwirwar).[1]

De dorpsheerlijkheid behoorde in de 12de eeuw aan de familie van Severghem. In 1232 werd ze door Rodolf van Rode geschonken aan de Gentse Sint-Pietersabdij in ruil voor goederen in Munte en Balegem. De belangrijkste heerlijkheid was echter deze van Welden, afhankelijk van het leenhof van de Oudburg te Gent, met uitgestrekte gronden of "velden" ten zuiden en westen van het dorp en over de Schelde te Vurste en Semmerzake. In 1716 werd "Welden" onder Fr. F.H. Volckaert tot graafschap verheven. Het Kasteel van Welden met omringend park en dreven bleef tot op heden bewaard. Ook de heerlijkheid 's Graven Hazele met zetel te Deurle, afhankelijk van de graaf van Vlaanderen, bezat onder meer het thans verdwenen zogenaamd "Goed te Steenbrugge" in de noordwesthoek van de gemeente. Verder bleven verschillende lenen met omwalde pachthoven bewaard.

Bestuurlijk-fiscaal ressorteerde Zevergem onder de kasselrij van de Oudburg te Gent. Kerkelijk behoorde het tot 1559 tot het bisdom Doornik, nadien tot het bisdom Gent. Het patronaat kwam toe aan de Gentse Sint-Pietersabdij.

Het landelijke dorpscentrum bleef behouden evenals de oude 'dries' met verschillende als dorpsgezicht beschermde omwalde hoeven bij de oude Scheldebocht 'Blijpoel'. De verschillende Scheldemeanders, afgesneden door rechttrekkingen van de rivier in de 19de en 20ste eeuw bleven bewaard als visvijvers, evenals enkele ondergelopen kleiwinningsputten van de vroegere steenbakkerijen. Dit vrij gaaf bewaarde rivierlandschap met ecologisch merkwaardige biotopen is als landschap beschermd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Zevergem ligt aan de Schelde op een hoogte van 8-9 meter. Enkele afgesneden meanders zoals de Oude Schelde, zijn natuurgebieden. Langs de gekanaliseerde Schelde loopt een fietspad.

De Zevergemse Scheldemeersen met oude Schelde-armen, zoals het Doornhammeke, zijn thans waardevolle natuurgebieden en broedplaatsen voor allerlei vogels. Verdwenen zijn de steenbakkerijen die de Scheldesteen produceerden, alleen de achtergebleven kleiputten en waterpartijen getuigen nog van dit verleden.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar wordt in Zevergem Zeverrock georganiseerd, een van de grootste muziekfestivals in Oost-Vlaanderen.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van burgemeesters van Zevergem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zevergem had als gemeente haar eigen bestuur tot de gemeente in 1977 fusioneerde met De Pinte.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub VC Zevergem Sportief is aangesloten bij de KBVB.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De Pinte, Eke, Zwijnaarde

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zevergem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.