Zhang Zhidong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zhang Zhidong

Zhang Zhidong (Traditioneel Chinees: 張之洞, Vereenvoudigd Chinees: 张之洞, Wade-Giles Chang Chih-tung) (1837-1909) was een zeer hoge ambtenaar aan het einde van de Chinese Qing-dynastie. Zhangs familie kwam oorspronkelijk uit Nanpi.

Na alle examens met goed gevolg te hebben afgelegd, werd Zhang benoemd in de Hanlin-academie. Verder is hij nog directeur van onderwijs geweest in de toenmalige provincies Liangguang, Huguang en Liangjiang, en gouverneur van verschillende provincies.

Zhang Zhidong heeft zich tijdens zijn loopbaan vooral met onderwijs beziggehouden en hij is van grote invloed geweest op de hervormingen in het onderwijssysteem in China aan het eind van de Qing. In 1898 zette Zhang zijn ideeën over onderwijs uiteen in het boek 'Quan xue pian'. De Guangxu-keizer was zeer over het boek te spreken, en tijdens de Honderd Dagen-hervormingen werd een hoofdstuk uit het boek, dat over hervorming van de examens ging, zelfs de wet.

Keizerin-weduwe Cixi draaide de tijdens de Honderd Dagen doorgevoerde hervormingen weer terug, maar in 1901 werd een nieuwe ronde van hervormingen doorgevoerd. Zhang Zhidong speelde in deze periode wederom een belangrijke rol bij het hervormen van het onderwijssysteem, waarin de examens werden hervormd en er opdracht werd gegeven tot oprichting van moderne scholen, die naast Chinese ook westerse wetenschap zouden onderwijzen.

De tijdens deze tweede ronde doorgevoerde hervormingen bleken uiteindelijk toch niet ver genoeg te gaan voor velen en in 1905 diende Zhang Zhidong samen met Yuan Shikai en enige andere hoge ambtenaren een voorstel in tot onmiddellijke afschaffing van de examens. Hierop schafte Cixi de examens af.

Zhang Zhidong zette zich in de jaren hierna in voor behoud van kennis van de Confucianistische klassieken, grotendeels tevergeefs. Zhang overleed in 1909, kort nadat hij ontslag had genomen als ambtenaar.