Zhangheotherium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zhangheotherium
Fossiel voorkomen: Barremien (~ 125 Ma)
Zhangheotherium quinquecuspidens.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Symmetrodonta
Familie:Zhangheotheriidae
Geslacht
Zhangheotherium
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Zhangheotherium is een uitgestorven zoogdier uit de orde Symmetrodonta. Dit dier leefde ongeveer 125 miljoen geleden (Barremien van het tijdvak Krijt) in Azië.

Zhangheotherium is één van de drie soorten uit de Symmetrodonta die in befaamde Yixian-formatie van de Noord-Chinese provincie Liaoning zijn gevonden. De andere twee soorten zijn Maotherium en Akidolestes. Van Zhangheotherium zijn enkele vrijwel complete skeletten met afdrukken van een vacht bewaard gebleven.

Tot 1997 waren de symmetrodonten een vrij vage groep die alleen bekend waren van tanden en kaakfragmenten. De vondst van Zhangheotherium in 1997 en de andere Liaoning-soorten in de jaren daarna heeft veel bijgedragen aan de kennis over de symmetrodonten. De symmetrodonten hadden de grootte en leefwijze van een hedendaagse spitsmuis en het waren bodembewonende dieren, wat blijkt uit de korte, rechte vingers en de brede klauwen van Zhangheotherium. Zhangheotherium had verschillende primitieve kenmerken. Eén van deze kenmerken was de giftige stekel aan de achterpoten, iets wat bij hedendaagse zoogdieren alleen bij het vogelbekdier voorkomt. Daarnaast had Zhangheotherium ook een reptielachtige manier van lopen.

Externe links[bewerken]